Kóser húsbolt, csalamádé és egy rejtőzködő gyűjtemény

Írta: Szarka Zsuzsanna - Rovat: Kultúra-Művészetek

Kövesi István – akit gyűjtőtársai „kóser Pistinek” neveztek – az újlipótvárosi Csanády utca 5. szám alatt lévő kóser húsbolt aranylelkű mészárosa volt. Úgy hírlett róla – legalább Anna Margit beszámolója szerint –, hogy a rászorulóknak némi pénzt is csomagolt a hús mellé… Kövesi és felesége híres volt saját készítésű savanyúságáról, melyből nyugatra is exportáltak. De a családtagokon és barátokon kívül alig tudta valaki, hogy mit rejt az üzlet fölötti lakásuk: egy heterogén összetételű gyűjteményt klasszikussá nemesedett modernekből, főművekkel, kevéssé hullámzó színvonallal (ami nem mondható el minden gyűjteményről!). Hogy mindezt miből? Nem is a húsból, hanem a csalamádéból…

kovesi_istvan_forras_kieselbach

Kövesi István (forrás: Kieselbach Galéria)

De ki volt ez a meghökkentő egyéniség?

Kövesi 1911-ben született Vácrátóton, ahol szülei, Kövesi József és Pick Irén is kóser húsboltot vittek. Gyűjtőnk csupán hat elemit végzett, mivel boldogságára kicsapták a polgári iskolából, így apja mellett lett mészárostanonc, majd József bátyjával együtt vezettek egy olyan mészárszéket, amely egyszerre foglalkozott egyik részlegében kóser hússal, és egy másikban tréflivel. Ugyanez a vállalkozó szellem és nyitottság jellemezte későbbi gyűjtői hozzáállását is. Noha nem volt tanult ember (ennyiben erős a hasonlóság jánoshalmi Nemes Marcellal), de gyűjteménye nem nélkülözte a szellemi szubsztanciát – ennyi főműnek beillő Ámos Imrét, ennyi lélegzetelállító korai és késői Bortnyik Sándort és Scheiber Hugót ritkán láthatunk, mint az ő – végre napvilágra került – kincsestárában.

kövesiék

Kövesiék

Ám ugorjunk vissza az időben Vácrátótra, ahol hentesünk prosperáló húsboltot vezetett „békeidőben”, majd munkaszolgálatos stációk törték meg életét. Bátyját a rohonci kastélyban egy tömeggyilkosság során ölték meg a nácik, szüleit és két nővérét későbbi felesége, Weisz Klára szeme láttára küldte Mengele a halálba. Kövesi István a tífusztól szívbetegen, de túlélte Mauthausent, noha traumáit talán sosem heverte ki, mégis újabb vállalkozásba kezdett. Vácrátóton a húsüzletnek az államosítás vetett véget: a család 1948/49-ben Budapestre, Angyalföldre költözött két gyermekkel. Tíz év telt el gyári munkával, majd 1957-ben Kövesi átvette a disszidált Grüner Bandi Csanády utcai húsboltját. A maszek hentes titokban lett műgyűjtő, talán azért, mert nem is volt tőle olyan messze a Jászai Mari téren a bizományi…Vevői nagyvonalú és nyitott embernek ismerték, ám gyűjteményét diszkréten kezelte, a nem kevésbé „szemérmes” örökösök szinte hiánytalanul kapták meg 1981-ben Kövesi halálakor.

rippl rónai lazarine papagájjal

Rippl-Rónai: Lazarine papagájjal

Fantasztikus kiállításrendezői koncepció a Kieselbach Galéria részéről, ahogy Kövesi rejtőzködő gyűjteményét óriási méretű csalamádés üvegekkel tárja a látogatók elé: az ablaküvegek fölött bámulatos rendben sorakoznak: almapaprika, paradicsom és vöröskáposzta – ritmikusan megbontva a Rippl-Rónaik, Vaszaryk, Aba Novákok varázslatos színharmóniáját. Szobabelsőre méretezett képeket látunk itt, nem pannókat, mivel a gyűjtemény színtere egy átlagos Csanády utcai lakás volt. A kóser húsboltos dicséretét hirdeti az a szocializmus korának teljes gyűjtéstörténetét felvonultató kollekció, amely édeskés zsánerképekkel indult (Glatz Oszkárokkal) és ízlésben fokozatosan csiszolódott. Perlmutter Izsáktól meghökkentően sok képe volt és Koszta József vásznain világítanak a színek. Anna Margit Fillér utcai lakásában vásárolta mennyiségben és minőségben kiemelkedő színvonalú Ámos Imre anyagát, és persze Anna Margit képeket… Ugyanígy Kassák özvegyénél is tiszteletét tette, akitől a mester 60-as évekbeli „architektúrái” származnak. Az idős Bortnyiktól a – művész által később megtagadott – 1930 körül készült remekműveit az újabbakkal együtt vette meg. De látunk itt elképesztő dinamizmusú Berény Róbert alkotást szín- és mozgásellentétekkel (nagyon lehet szeretni). Nagy magányosokat is gyűjtött, a „másik Mednyánszky”, a sérült szenvedőket ábrázoló Mednyánszky arcait, a festő első világháborús haditudósító korából: csavargók, sebesültek révült tekintetével. Scheiber Hugó gyűjteményétől az állunk leeshet, és Egrytől a legszebb egy egész pici olajkép. Bálint Endre Harsonás c. képén egyértelmű a zsidó tematika. Stílusok és izmusok keverednek gyűjteményében. A művek nagy részére – kevés kivétellel – a franciás könnyedség és derű a jellemző. A holokauszttúlélő Kövesi mintha kerülte volna a drámát, a kollekció darabjain ritkán villan fel a szenvedés.

bortnyik_kulvarosi_taj_1927_kovesi_gyujtemeny_forras_kieselbach

A Kövesi-gyűjtemény egyik darabja (forrás: Kieselbach Galéria)

A Kieselbach Galéria helyén állt valaha a Luxor Kávéház, ahová a gyűjtők jártak kávézni, seftelni, eszmét cserélni. A kóser húsboltos azonban nem volt az utcakép állandó szereplője, mivel egész nap dolgozott. De akadt számos segítője, tanácsadója BÁV-os becsüsök személyében: pl. az egykori legendás műkereskedő Fränkel József, akinek neve korszakokon ívelt át, valamint Sinkó Katalin. A szocializmus gyűjtéstörténetében a főszerepet már nem az iparmágnások, nagypolgárok és arisztokraták játszották, hanem a kisvállalkozók: maszekok, orvosok és ügyvédek. Nemcsak a gyűjtőkör szociográfiája változott, de az alkotások is cserélődtek. A régi gyűjtőgeneráció már tönkrement és/vagy elhalálozott. Nemes Marcell egykori hagyatékából került Kövesihez két híres Vaszary festmény: a Macskás nő és a Modell. A Gresham-kör művészeit kedvelő kisiparos Szilágyi Sándortól származnak a Szőnyik és néhány Vaszary, valamint Fränkel József és Fruchter Lajos bankár háború előtt kiforrott gyűjteményéből is kerültek képek Kövesihez.

A művek körforgásban éltek, ám a Kövesi kollekció állandó maradt, ráadásul annyira titkos, hogy csak most került először a nyilvánosság elé, és jelentethette meg Molnos Péter – Kolozsváry Mariann tanácsadói segítségével – A Titkos gyűjtemény c. albumát.

 

Kieselbach Galéria, Budapest, Szent István körút 5., 2013. november 25–30.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr, Király utca 17., 2013. december 12.–2014. március 31.

támogatás
Pop up banner1

Címkék:2014-05, Kieselbach, Kövesi

[popup][/popup]