„Israel studies” – az ELTE bölcsészkarán

Írta: jég - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az ELTE  Asszirológia és Hebraisztika intézetének égisze alatt

…vehetik föl a hallgatók ezt az angol nyelvű kurzust, amelynek keretében neves külföldi előadók (köztük pl. izraeli csúcsdiplomaták) mutatják be Izraelt és a közel-keleti konfliktus alapvonalait.

Vincze Kata Zsófia, az ELTE Néprajzi intézetének adjunktusa, a kurzus ötletgazdája és megvalósítója elmondta:  néhány éve kollégáival együtt igyekeznek újraértelmezni a néprajz (etnológia/empirikus kultúratudomány) fogalmát. Egyik alapelve az, hogy a citera és cifraszűr központi szerepe helyett a kultúrák és társadalmak változásának, terjedésének, konfliktusainak hátterét értsük meg. Így ez a kurzus is a „cultural conflict” tágabb értelemben vett témájához tartozik.

Éppen ezért „Modern Israel – conflict, diversity, controversy” a kurzus címe, melyre mintegy 200 diák jár: 150 belföldi hallgató és mintegy 50 külföldi diák az Erasmus program keretében. De sok érdeklődő is akad, akik csak beülnek az előadásokra.

Információ hallgatóknak: a befejezett kurzus 3 kreditet ér.

1395005_10151843451329317_1587790308_n

Vincze Kata Zsófia

A kurzus facebook oldalán az összes szükséges információ elérhető: az előadók neve és az előadások címe, a hivatkozott könyvek, tanulmányok, dokumentumok.

A legközelebbi két előadás különösen érdekesnek ígérkezik: a hallgatók Itamar Rabinovich-ot hallgathatják meg, aki egyebek közt Izrael washingtoni nagykövete (1993-1996), és a Szíriával folytatott tárgyalások (1992-1995) vezetője volt. Amúgy Érdemes megjegyezni, hogy a kurzus előadói a szakma “nagyágyúi” a Harvard, az Oxford és más elit egyetemek oktatói.

A kurzust a Schusterman alapítvány támogatja, a vendégprofesszorok kényelméről a budapesti Izraeli Kulturális Intézet gondoskodik.

Vincze Kata Zsófia külön kiemelte Dezső Tamás dékán szerepét, aki elfogadta, felkarolta és támogatta a programot.

Címkék:Israel studies

[popup][/popup]