Ingyenes izraeli filmvetítések az idei BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Puskin moziban; a vasárnapig tartó rendezvény versenyprogramjába 64 rövidfilm került. Az idei fesztiválon Izrael a kiemelt vendég.

Deák Kristóf (Fotó: Mudra László, Origó)

A tizennegyedik alkalommal megrendezett szemle fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. Szeptember 2-ig a legfrissebb hazai és nemzetközi fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítik – hangzott el az M5 csatorna keddi Kulturális Híradójában.

A fesztivál programjába az Oscar-díjas Deák Kristóf legújabb filmje is bekerült. A legjobb játék című film gép és ember kapcsolatát feszegeti.

Deák Kristóf rendező elmondta: az egyik leglényegesebb folyamat, amely újra és újra előkerül a történelem folyamán, az oszd meg és uralkodj elve. A végén mindig kiderül, hogy amikor az emberek rájönnek, hogy együtt éri őket igazságtalanság, és összeállnak, akkor tudnak tenni ellene – mondta, hozzátéve, hogy ez a téma – különböző formákban – fontos számára.

Az öt tagú zsűri döntése szerint 64 rövidfilm került a versenyprogramba, köztük van Kovács István nemrég Diák-Oscar-díjra jelölt Ostrom című alkotása is.

Kovács István rendező arról beszélt, hogy a kisfilm nem olyan műfaj, amely gyakran megjelenik a mozikban, úgyhogy gyakorlatilag csak a fesztiválok alkalmával lehet látni. Akár a BuSho, akár más kisfilmes fesztiválok nagyon fontos megjelenési platformok – mondta.

A nemzetközi szemlét 2004 óta szervezik meg és mára csaknem 80 ország képviselteti magát. A cél Kelet-Közép-Európa alkotóinak felzárkóztatása, valamint a kulturális identitás erősítése.

Gábeli Tamás szemleigazgató kiemelte: most már nemzetközi szinten odafigyelnek arra, hogy ki az, aki díjazásban részesül a BuSho fesztiválon, nemzeti szaksajtóban is szoktak megjelenni ezzel kapcsolatban írások. “Tehát valószínűleg nem rossz dolog, ha valakinek a nevét megemlítik majd a díjkiosztón” – jegyezte meg.

Mint a műsorban elhangzott, idén több mint 70 magyar nevezés érkezett a fesztiválra. Ezek közül látható lesz Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok, Brauner Máté Lauretta című és Hegyi Olivér Take Me Please című rövidfilmje is.

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsigában lesznek. A nemzetközi versenyprogram mellett kísérőprogramok, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek a programban.

A kísérőprogramok között több évfordulóról is megemlékeznek, például idén Izrael állam 70. megalapításának évfordulója alkalmából a BuSho fesztiválra érkezett legjobb izraeli alkotásokból válogattak, de Észtország centenáriumára is érkezett egy válogatás. Ezek mellett megtekinthetnek az érdeklődők olasz, portugál valamint török és örmény rövidfilm válogatásokat is.

Izrael kiemelt vendégként szerepel a rendezvénysorozatban: augusztus 30-án, 19:30 és 21:10 között hét izraeli rövidfilm kerül vetítésre a Puskin Moziban, majd a helyszínen beszélgetnek a szervezők izraeli rendezőkkel. A belépés INGYENES!

[popup][/popup]