Az 1972-es müncheni mészárlást igazolni próbáló dokumentumfilmet mutatnak be idén Cannes-ban

Írta: Mika Klára - Rovat: Film

Felröppent a hír, hogy az idei cannes-i filmfesztivál ideje alatt egy dokumentumfilmet mutatnak be, mely igazolni próbálja az 1972-es müncheni olimpián – brutális kegyetlenséggel végrehajtott – 11 izraeli sportoló meggyilkolásának a jogosságát.

Az áldozatok koporsói egy müncheni zsinagógában

A libanoni Nasri Hajjaj rendezte München: A palesztin történet című dokumentumfilm az arab terroristák szemszögéből mutatja be az eseményeket. A gyilkosokat„palesztin hazafiként” ábrázolja, míg az izraeli áldozatokra „a megszálló ország képviselői” szereposztás jut.

Hajjaj azt nyilatkozta, hogy a film részben válasz Steven Speilberg München című filmjére. „Csak szemléltetni akartam a palesztin verzióját a történteknek” – állítja a rendező, hozzátéve, hogy meg akarta mutatni, hogy milyen tényezők motiválták a “palesztin hazafiakat” arra, hogy Izrael ellen harcoljanak. Egyikük egy libanoni palesztin menekülttábor lakója, akinek életútját végigkíséri a film.

Hajjaj állítása szerint a filmben szereplő interjúk és az események újragondolása „rá fog világítani számos, korábban megcáfolhatatlannak tartott tényre.”

Az 1972-es müncheni olimpia áldozatai

Egyelőre nem tisztázott, hogy Hajjaj filmje tesz-e említést arról, hogy német neonácik segédkeztek a palesztinoknak a terrorakció logisztikai lebonyolításában, vagy arról, hogy az egyik izraeli sportolót, Joszef Romanot arab támadója kasztrálta.

A München: A palesztin történet nem szerepel a cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában, hanem egy arab filmeket bemutató mellékeseményen fogják levetíteni.

Korábbi kapcsolódó cikkünk:

MÜNCHEN, 1972: HALÁLUK ELŐTT MEGKÍNOZTÁK AZ IZRAELI SPORTOLÓKAT A PALESZTIN TERRORISTÁK

 

Címkék:1972 München, film, Izrael, palesztin terror

[popup][/popup]