Erzsébet Kultúrpiknik 2021

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Kultúra-Művészetek

Erzsébetváros színes, multikulti negyede Budapestnek. Ezért további hagyományteremtő lépésként Erzsébetváros Önkormányzata elhatározta, hogy elindítja az Erzsébetvárosi Kultúrpiknik programsorozatot. A kezdeményezéshez csatlakozott az Örkény-kert és a Judafest, mint két, nagy múltú önálló rendezvény, de új résztvevőként lesz jelen az önkormányzat frissen szerveződő összművészeti eseménye, a Hetedhét Kulturális Fesztivál. Sőt, a hagyományos Civil Korzó sem marad ki. A hétvégi szabadtéri rendezvényeket fogja erősíteni hét közben a Róth Miksa Emlékház, a K11 Művészeti és Kulturális Központ, valamint a Csányi5 Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár.

A Rumbach zsinagógában, mint szimbolikus térben tartott sajtóuzsonnát Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere nyitotta meg.

Örkény-kert: komoly szimfonikus zenekari jelenléttel

Először Mácsai Pál számolt be az Örkény-kert (Erzsébetváros Önkormányzata és az Örkény Színház közös rendezvénye a Madách téren) történetéről és közeledő programjairól.

Mácsai kijelentette, hogy ez lesz a tízedik Örkény-kert szeptember 4-én –, mert a tavalyi eseményt elmosta a járvány. De ezt most megtartják, ha esik, ha fúj – fogadkozott Mácsai. Kiemelte, hogy „ez a mi színházunk, az Örkény Színház a Madách téren van a hetedik kerületben, miközben fővárosi intézmény. Példaszerű az együttműködés. Az idei 10. Örkény-kerten Niedermüller Péter polgármester nyitja meg az Örkény Esztrád előadást, ahol Vattamány Zsolt volt polgármester is gitározik, mert vele (is) együtt csináltuk végig az elmúlt 9 évet.”

A rendező-színházigazgató visszaemlékezett az Örkény-kert mozgalom elindítására, amikor az ablakból eléjük táruló elhanyagolt parkoló látványa olyan lehangoló volt, hogy arra vágytak, bár egy park lenne ott. Az volt a cél, hogy kivonuljanak egy „parkba”, és az ún. magaskultúrát (ami nem unalmas!) kivigyék az utcára a vendégeknek. Pl. Kocsis Zoltán az első hat alkalommal zongorázott. Élete utolsó koncertjét is ott tartotta. Ennek jegyében az idei kerten komoly szimfonikus zenekari jelenlét is lesz: az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével fogja eljátszani Beethoven VII. szimfóniáját, – nem nehéz kitalálni, a VII. kerület örömére. Dvořák Újvilág Szimfóniája, amit a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara ad elő (vezényel: Török Levente) pedig az orvosok iránti tisztelet jele.

(A programokról bővebb infó a www.orkenyszinhaz.hu oldalon.)

Mácsai Pál

Új, összművészeti fesztivál

A Hetedhét Kulturális Fesztivál szeptember 11-én valódi újdonság lesz.

Fülöp Zsuzsanna fesztiválszervező (amúgy operaénekes) számolt be a részletekről, kifejezte örömét, hogy a hetedik kerület helyet adott ennek az összművészeti megmozdulásnak. A „Hetedhét” név a hét művészeti ág találkozására utal: a zene, a film, a képzőművészet, az irodalom, a színház, a táncművészet és a népművészet jelenik meg ezen a napon a Klauzál téren. A hetedik kerületben komoly múltja van ezeknek a művészeti ágaknak, hisz számos híres író, költő színész élt itt, és remélik, hogy ez a most induló első fesztivál ugyanúgy folytatható lesz, mint az Örkény-kert. A program már összeállt; itt lesznek többek között a kerület színházai, a színpadi program a Voices of Budapest gálakoncertjével zárul. Terveznek kapcsolódó programokat is (pl. Massolit Books füzetkészítő workshop, stb.)

Kenesei Marcell (Fotó Rizmajer Antal)

 …túléltük, együnk, beszélgessünk…

Kenesei Marcell a JCC Budapest-Bálint Ház igazgatója arról beszélt, hogyan kapcsolódik a Judafest Fesztivál az Erzsébet Kultúrpiknikhez.

Visszatekintett arra, hogy a Bálint ház 1994 óta színesíti, gazdagítja a kulturális életet. Most a 14. alkalommal rendezik meg a Judafestet, miközben éppen tavaly, a zsidó hagyomány szerinti felnőtté válás (bár micvó) évében kellett a virtuális térbe visszavonulni. Idén remélik, hogy valóságban is együtt lehetünk a Madách téren szeptember 24-25-26-án. Emlékeztetett a régi viccre, hogy mit jelentenek a zsidó ünnepek:”Meg akartak ölni minket, túléltük, akkor hát együnk!”. Némiképp erről szól az idei Judafest tematikája: túléltük a Covidot, jöhet egy igazi evős és beszélgetős fesztivál, ahol híres emberek a kedvenc ételeiket fogják bemutatni különböző tálalásban.

Ezen kívül lehetőség nyílik együttműködésre a Civil Korzó nevű programmal is, aminek az a szépsége, hogy civil szervezetek tevékenységét mutatja be és lehet ismerkedni / kapcsolatot építeni azokkal az emberekkel, akik a civil életben próbálják jobbá tenni a társadalmat. Nemcsak zsidó civilek, hanem mindenféle civil ott lesz a Madách téren. A Judafest mindig is ösztönözte a civil élet felpezsdítését, a Bálint Háznak pedig kezdettől célkitűzése, hogy nem csak a zsidósággal foglalkozik. Dolgozott már együtt hajléktalanokat segítő szervezetekkel (Fedél nélkül), a szegényeket támogató Adománytaxival, a roma közösséggel (Uccu Alapítvány) is erős kapcsolatokat ápolnak, és természetesen az LMBTQ közösségeket is befogadják. Hitük szerint a zsidóságnak felelőssége van más kisebbségek iránt, ezért is segítik az együttélést olyan programokkal, mint pl. a Judafest.

Ízelítő a fesztivál programjából: a vasárnapi (gasztronómiai) rendezvény a Madách téren zajlik majd Egy étel – egy történet címmel, ahol Dragomán György író, Fűszeres Eszter gasztroblogger, Harsány Bence a Momentán Társulattól, Nyáry Luca újságíró, Steiner Kristóf újságíró, szakács, színész (stb.), Farkas Franciska színész-drámapedagógus és Péterfy Bori színész-énekesnő hozza el a közönségnek kedvenc receptje történetét. Az ételeket meg is lehet kóstolni, sőt, a Konyha zenekar zárja az eseményt stílszerűen. (Részletek a www.judafest.org oldalon)

A Rumbach zsinagóga, a sajtótájékoztató helyszíne

Civil korzó a Judafesttel

A Judafest kisöccse a Civil korzó, amely Kohári Edit és más civil szervezők kezdeményezésére jött létre öt évvel ezelőtt. Szücs Balázs Erzsébetváros kultúráért is felelős alpolgármestere (nem mellesleg református lelkész) rámutatott, hogy az utóbbi időben az önkormányzatok lehetőségei végesnek bizonyultak, és amikor ezek a lehetőségek kimerülnek, akkor jön el a civil szervezetek ideje, mert ezek az egymás iránti szolidaritás és a civil kurázsi terepei. Nagyon örülnek, hogy a Judafesttel közösen szervezhetik idén a Civil Korzót a Madách téren szeptember 26-án. A civil színpadon különféle kulturális és civil kezdeményezések mutatkoznak majd be, pl. Juhász Bence kamarazenekara, amely idén Erzsébetváros támogatásával kezdhette meg a munkájukat. Itt lesz a Gólem Színház, akik itt Erzsébetvárosban új előadóteret nyitottak, a KockaCsoki autista csokiműhely, a Spinoza Színház, az RS9 Színház vagy a hamarosan nyíló ISON Kulturális Központ, ahogy a civil korzó sátraiban a fővárosi zöldekkel és kerékpáros szervetekkel is találkozhatunk. De lesz festő workshop és a Bischitz Johanna Humánszolgáltató központ is kivonul egészségmegőrző programokkal.

Niedermüller Péter (Forrás: Facebook)

Több kávézó, kevesebb kocsma

Niedermüller Péter körvonalazta, hogy mi is az Erzsébet Kultúrpiknik. 2019-ben, közvetlenül az önkormányzati választások előtt célként fogalmazták meg, hogy Erzsébetvárost Budapest pezsgő, modern, európai értelemben vett kulturális központja legyen; amihez minden adottság megtalálható, hiszen olyan intézmények működnek itt hosszú-hosszú évek óta, mint pl. a Spinoza Ház. Jó lenne, ha Erzsébetvárost nem csak a bulinegyedről ismernék, hanem úgy, mint a leginnovatívabb, legkreatívabb, művészetekre és kultúrára a lehető legtöbbet fordító kerületet. Ezért született ez a szeptemberi fesztiválhónap ideája, hogy elkezdjék a művészetről, kultúráról szóló munkát és párbeszédet. Emellett persze számos egyéb cél is van: szeretnék, ha a kerületben lenne sok kisebb-nagyobb galéria kiállításokkal, könyvesboltok és könyvkiadók, kis és nagy kávézók és kevesebb kocsma. A lényeg, Erzsébetvárosból kultúrnegyed váljon. Ez a szeptemberi hónap intenzív lesz, de ezt egész évben követik a kulturális események.

Az önkormányzat, mondta Niedermüller, kifejezetten szeretné, ha közösen dolgozhatna a fővárossal azon, hogy minél több és színvonalasabb eseményre kerüljön sor. (Nem véletlenül vett részt a sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is).

Végezetül a polgármester kifejezte, hogy Erzsébetváros történelmi múltja elválaszthatatlan a budapesti zsidóság történetétől, melynek ez volt a hajdani központja, és ezért nagy öröm és megtiszteltetés a számára a közös munka ebben az eseménysorozatban ill. a sajtótájékoztató a gyönyörű zsinagógában és ígéri, hogy amíg ő a kerület vezetője, a zsidó hagyomány és kultúra kiemelt fontosságú lesz.

Címkék:Civil Korzó, Hetedhét Kulturális Fesztivál, judafest, Örkény-kert

[popup][/popup]