Elhunyt Kertész Magda, Kertész Imre özvegye

Írta: Szombat - Rovat: Kegyelet, Kultúra-Művészetek

Elhunyt Kertész Magda, Kertész Imre Nobel-díjas író özvegye.

A hírt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közölte a Facebook-oldalán pénteken.

kertesz-imre-magda-balog-zoltan

A képen Balog Zoltán miniszter, Kertész Magda és Kertész Imre utóbbi 85. születésnapján, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Bartos Gyula

A miniszter azt írta: Elment közülünk Kertész Magda, Kertész Imre életének titkos erőforrása. Nyugodjék békében.

Kertész Magda Kertész Imre második felesége volt, 1996-ban házasodtak össze.

 *

Ha megkérdik tőlem, mi az, ami életben tartott, azt kell válaszoljam: a szerelem – fogalmazott Kertész Imre egyik írásában. Magdához szólt e mondatával, aki élete utolsó két és fél évtizedében társa volt. Társa a negyedszázada elhunyt Albina után, aki a Sorstalanság megírása előtt és keletkezése idején állt Kertész mellett, szintén évtizedeken át. Magdáról írt így, akivel a koncentrációs tábor “boldogságát” követően – a Sorstalanság utolsó előtti oldalán, az emberi szabadságot érintve vallott így -, majd a diktatúra tapasztalatai után, megismerhette talán a szabad világban a gondtalan boldogságot.

Magda polgári keresztény középosztályi hátterével egy olyan életformát kínált, mely után Kertész titkon vágyakozott. Magabiztosság, stabilitás, elegancia. Mindaz, amiből oly kevés adatott közép-európai zsidóként, holokauszt-túlélőként, íróként,  független szellemként a kádári Magyarországon.

Az irodalmi életrajzírók számára izgalmas kérdés, hat-e, s ha igen, hogyan hat egy írói életpályára, gondolkodásra egy társ, aki alkalmasint részben eltérő háttérből érkezett, mint maga a szerző.

Kertész Magda mindössze néhány hónappal élte túl az idén március 31-én elhunyt Kertész Imrét.

[popup][/popup]