Dés László 70

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Zene

Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szaxofonos, zeneszerző hetvenéves. 

Fiatalon kezdett zenélni, már általános iskolában is zene tagozatra járt, 1963 és 1971 között zongorázni tanult. Tizenhat évesen, John Coltrane Love Supreme című lemezének hatására döntött úgy, hogy szaxofonozni fog. 1971-ben vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ahol két évig klarinét szakra járt, 1976-ig a Zeneművészeti Főiskola dzsessz-tanszékén szaxofon szakon folytatta tanulmányait.

A zenei életbe már 1974-ben bekapcsolódott, ekkor kezdett az Interbrass együttesben játszani. 1978-ban saját zenekart alapított Dimenzió néven, amely később Dimenzió II elnevezéssel kilenc évig működött, rengeteg hazai és külföldi koncertet adtak, három lemezük jelent meg. Dés László 1982-ben Supergroup néven nagynevű pop- és rockzenészekkel koncertezett, 1985-86-ban a Budapest Big Bandben is játszott. 1987-ben Horváth Kornél ütőssel és Snétberger Ferenc gitárossal megalapította a Trio Stendhalt. A kamarazenével vegyített dzsesszt játszó, 1993-ig működő formáció négy lemezt készített. Európa számos országában léptek fel nagy sikerrel és Indiában is több koncertet adtak, több albumukat Olaszországban vették fel és az egész világon terjesztették.

DIMENZIÓ AVEC PLAISIR FULL ALBUM

Uploaded by MAGYAR JAZZ on 2017-05-16.

Dés a Kalózok című film zenéjével népszerűvé lett Jazz+Az zeneszerzője és zenei vezetője is volt, a formáció 1998 és 2000 között két lemezt is megjelentetett. 2003-ban új együttest alapított Dés László Septet néven, az együttes tagja volt fia, az ütőhangszereken játszó Dés András is; Metszetek című albumuk 2003-ban, az Utcazene 2005-ben jelent meg. A zenész 2019 elején Free Sounds Quartet néven hozott létre improvizációs zenekart, melynek tavaly jelent meg második, Amplitudes című albuma.

Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét szerezte.

Nagysikerű musicaleket is komponált, mint a Valahol Európában, a film alapján készült Sose halunk megA Pál utcai fiúk és a Geszti Péterrel közösen jegyzett A dzsungel könyve – ennek elsöprő sikerét mutatja, hogy tavaly december 23-án már az 1400. előadást ünnepelték a Pesti Színházban. Zenét írt A vágy villamosa című baletthez, amelyet 2017-ben mutattak be az Erkel Színházban.

Dés 2018 (A Pál utcai fiúk) – Mi vagyunk a Grund

No Description

1993-tól szólistaként is fellép, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. Hangszerei a szoprán és a tenorszaxofon, játékát az érzékeny és “szubjektív hang”, az improvizációs dallamvezetés jellemzi. Többször kísérte az író Esterházy Péter felolvasását, a Szó és zene című irodalmi összeállításban Esterházy, Parti Nagy Lajos, Závada Pál és Spiró György műveinek “zenei illusztrációját” hallhatta a közönség. Nagy sikerrel játszották Dés és Bereményi Géza szerzeményeit a Férfi és nő című koncerteken, a dalokat Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János adta elő. Az elmúlt évtizedben saját magának írt dalaival is kilépett a nyilvánosság elé, csak leült a zongorához, és énekelni kezdte a számokat.

Dés László öt évtizede játszik fontos szerepet a hazai zenei életben. Több mint negyven szerzői lemez fűződik a nevéhez, albumot írt mások mellett Udvaros Dorottyának (Átutazó, 1983), Básti Julinak és Cserhalmi Györgynek (Hallgass kicsit! 1985). Olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Nagy utazás, a Vigyázz rám, az Olyan szépek voltunkA zene az kell, a Legyen úgy!, a Mi vagyunk a grund!. A zenész tavaly – 2013 és 2018 után – harmadszor adott nagyszabású koncertet a Sportarénában.

Dés László – Vigyázz rám [élő]

Férfi és Nő – koncert, 2008 szerzők: Dés László – Nemes István

Számos magyar és nemzetközi díj birtokosa. Többször is elnyerte a legjobb szólista díját San Sebastianban, Karlovy Varyban, a kritikusok díját a wroclawi dzsesszfesztiválon, EMeRTon-díjas, MAHASZ Arany Zsiráf-díjas és Artisjus Huszka Jenő-díjas. 1994-ben megkapta a Filmkritikusok díját az év filmzenéjéért (Sose halunk meg), 1996-ban a színházi kritikusok A dzsungel könyvét választották az év zenés darabjának. 1991-ben kapta meg a Liszt-díjat, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, amit 2016-ban Bayer Zsolt újságíró állami kitüntetése miatt visszaadott. 2002-ben Budapestért díjat kapott, 2003-ban érdemes művész lett, ugyanebben az évben őt választották meg az év dzsesszzenészének. 2007-ben “stílusteremtő művészi tevékenységéért, a kortárs improvizatív zene és dzsessz nemzetközileg is elismert műveléséért, sokoldalú zeneszerzői munkásságáért” Kossuth-díjat vehetett át. 2014-ben Fonogram-életműdíjat, 2019-ben Artisjus életműdíjat és Prima Primissima Díjat kapott, 2022-ben a Budapest díszpolgára címmel tüntették ki. (MTI/Filmarchívum)

[popup][/popup]