Csehország kemény holokausztfilmjét nevezi az Oscar-díjra

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

Václav Marhoul The Painted Bird (Nabarvené ptáce, Festett madár) című filmjét nevezi Csehország a legjobb nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra – jelentette be hétfőn a cseh filmakadémia.

Részlet a filmből

A filmakadémia tíz produkció közül választotta ki Marhoul alkotását.

A film a lengyel származású Jerzy Kosinski 1965-ben megjelent, azonos című regénye nyomán született. A regény főhőse egy kiszolgáltatott, “talán zsidó, talán cigány” fiú. A velencei filmfesztiválon debütált, csaknem háromórás filmben nem szólal meg zene, csupán a vége főcím alatt, és mindössze kilenc percnyi párbeszéd hallható benne.

A Festett madarat 35 milliméteres fekete-fehér szalagra rögzítették. A film története egy meg nem nevezett kelet-európai országban játszódik a második világháború alatt. A filmben a csehen, oroszon és németen kívül a szereplők több más kelet-európai nyelven szólalnak meg. A 175 millió koronából (2,2 milliárd forintból) forgatott cseh-szlovák-ukrán produkció jeleneteit számos helyszínen, köztük ukrán, szlovák, lengyel és cseh helyszíneken vették fel.

A film szereplői között van a svéd színész, Stellan Skarsgard, aki német katonát alakít, Harvey Keitel papot játszik, Julian Sands pedig egy pedofilt. A film gyermek főszereplője Petr Kotlar.

Az egyetlen dalt, amely a filmben elhangzik, Naomi Shemer izraeli zenész és dalszerző komponálta és Jitka Cvancarova cseh énekesnő adja elő héberül.

“A The Painted Bird nem háborús film és nem is a holokausztról szól. Szerintem időtlen, egyetemes történet, a sötétség és a fény, a jó és a gonosz, a valódi hit és a szervezett vallás és egyéb ellentétek közötti harcról” – mesélte a velencei filmfesztivál előtt Marhoul, aki 11 évig dolgozott a filmen.

Bár a film nagy figyelmet keltett Velencében, végül egyetlen díjat kapott: a diákzsűri elismerését, a Cinema for UNICEF díjat. Az alkotást a vasárnap zárult Torontói Filmfesztiválom is bemutatták. Csehországban múlt hét óta vetítik a mozik.

Csehszlovákia megszűnése és a Cseh Köztársaság megalakulása, 1993 óta három cseh játékfilmet jelöltek Oscar-díjra. Közülük Jan Sverák Kolja című alkotása 1997-ben megkapta a legjobb idegen nyelvű film Oscarját.

Az amerikai filmakadémia 2020. január 13-án hozza nyilvánosságra az Oscar-jelöléseket. A 92. Oscar-díjátadó ceremóniát február 9-én rendezik meg Los Angelesben.

*

Magyarországot idén a két holokauszttúlélő szerelméről szól Akik maradtak című film képviseli az Oscar díjért folyó versengésben. (MTI)

 

[popup][/popup]