A botrányt kavart holokausztregény filmen is felkavarta a Velencei Filmfesztivált

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Negyedszázada először szerepel a Velencei Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában cseh produkciós többséggel készült alkotás. Václav Marhoul The Painted Bird (Nabarvené ptáce, Festett madár) című filmjének keddi bemutatója megosztotta a nézőket: sokan tapsoltak, de több tucatnyian elhagyták a vetítést a brutális jelenetek miatt.

 

Részlet a filmből

 

Marhoul filmje a lengyel származású Jerzy Kosinski 1965-ben megjelent, azonos című regénye nyomán született. A regény főhőse egy kiszolgáltatott, “talán zsidó, talán cigány” fiú. A csaknem háromórás film iránt nagy volt az érdeklődés a fesztiválon, az 1500 férőhelyes terem szinte teljesen megtelt. Az alkotásban nem szólal meg zene, csupán a vége főcím alatt, és mindössze kilenc percnyi párbeszéd hallható benne.

Kosinski könyve annakidején szintén botrányt okozott. Sokan vitatták, hogy a brutális élmények, amiket ábrázolt, túlélhetőek-e gyerekként, és valóban önéletrajzi eseményeket dolgozott-e fel.

“El akartam kerülni a pátoszt és a jól ismert kliséket… a zene csak érzelmeket erőszakolt volna ki. Az abszolút csönd ugyanolyan izgalmas és érzelmi töltésű lehet, mint bármely zene” – fogalmazott a rendező a fesztivál előtt.

A Festett madár 35 mm-es fekete-fehér filmszalagra forgott. “A panorámafilm nagyon emocionális formátum. Egyetlen más formátum sem tudja ilyen aprólékossággal és erővel megmutatni, mi történik a filmvásznon” – magyarázta Marhoul.

A film története egy meg nem nevezett kelet-európai országban játszódik a második világháború alatt. A sajtóvetítés alatt sokan a filmvásznon ábrázolt kegyetlenségek, verés, nemi erőszak, öngyilkosság, állatok bántalmazása miatt távoztak.

Trailer de The Painted Bird – Nabarvené ptáce (HD)

Trailer de The Painted Bird, por Václav Marhoul. Más información en http://www.cinemaldito.com

A filmben a csehen, oroszon és németen kívül a szereplők több más kelet-európai nyelven szólalnak meg. A 175 millió koronából (2,2 milliárd forintból) forgatott cseh-szlovák-ukrán produkció jeleneteit számos helyszínen, köztük ukrán, szlovák, lengyel és cseh helyszíneken vették fel.

A film szereplői között van a svéd színész, Stellan Skarsgard, aki német katonát alakít, Harvey Keitel papot játszik, Julian Sands pedig egy pedofilt. A film gyermek főszereplője Petr Kotlar.

Az egyetlen dalt, amely a filmben elhangzik, Naomi Shemer izraeli zenész és dalszerző komponálta, és Jitka Cvancarova cseh énekesnő adja elő héberül.

“A The Painted Bird nem háborús film és nem is a holokausztról szól. Szerintem időtlen, egyetemes történet – a sötétség és a fény, a jó és a gonosz, a valódi hit és a szervezett vallás és egyéb ellentétek közötti harcról” – mesélte Marhoul.

“Az emberek azt fogják mondani, hogy őrült vagyok, de ez a film a szerelemről, a jóról és az emberségről szól” – hangsúlyozta a rendező.

Marhoul, aki 11 évig dolgozott a filmen, arról is beszélt: attól tart, hogy ma, a gyűlöletkeltő populizmus előretörése miatt még aktuálisabb a mondanivalója.

A filmet szeptember 9-én a Torontói Filmfesztiválon is bemutatják. (MTI nyomán)

[popup][/popup]