Bukaresti képeslap

Írta: Gadó János - Rovat: Kultúra-Művészetek

Copyright: Unknown Bucharest

 

A fenti képen – első látásra talán nem gondolnánk – a bukaresti nagyzsinagóga látható. Körülötte a régi városrészt (más zsinagógákkal és templomokkal egyetemben) teljesen elpusztították a Ceausescu-féle városrendezés során. Az emberléptékű házak helyén ormótlan paneleket emeltek, amelyek úgy fogják körbe a megmaradt zsinagógát, mintha fojtogatnák. Nyilván meg akarták mutatni, hogy a nagyzsinagóga nem lesz nagy többé.

Annyira persze nem is nagy, talán annyi ember fér el benne, mint Pesten a Hegedűs Gyula utcai templomban.

Ha innen nézzük, a paneleknek háttal, azért valamivel jobban emlékeztet egy zsinagógára.

 

Ha belépünk, már otthonosan érezhetjük magunkat. Az épület rendben van tartva, kívül és belül.

 

Belül sajátos átmenetet láthatunk a Holokauszt-múzeum és a zsinagóga között.

A fal mentén a vészkorszakot illusztráló tablók futnak körbe. Tíz éve állították őket, a mai korszerű múzeumi technikával már nem versenyezhetnek, de azért ide is ellátogatnak iskolai csoportok, mint minálunk a Holokauszt emlékközpontba.

Sábeszkor aztán függönyt húznak a tablók elé, így az ünnepi hangulatot nem zavarják a rémes fényképek.

A panelházak között otthonosan sétál kedves vendéglátóm, Rafael Shaffer rabbi, kaftánban, kalapban. Elmondása szerint nem éri őt semmiféle inzultus, nem is minden járókelő fogja fel, hogy ő zsidó (?), csak annyit látnak, hogy valami papi személy.  Így néha – román ortodox szokás szerint – kezét csókolom-mal köszöntik.

Copyright Raiden2 2010

Azért nem kell azt gondolnunk, hogy a Ceausescu-rezsimet antiszemitizmusa vezérelte, amikor  körbefalazta a zsinagógát. Ugyanez a sors jutott egyik-másik román ortodox templomnak is.

Copyright: Unknown Bucharest

[popup][/popup]