Breakdance a város peremén

Írta: Szarka Zsuzsa - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

A Babiloni álmodozók hősei, az izraeli periférián küszködő orosz (anyanyelvű) break táncos fiúk.

Mitől lesz jó (vagy kreatív) egy dokumentumfilm? Hol a tökéletes recept?

Kell hozzá egy rendező, aki valóban sorskövető és százszázalékos beleéléssel forgat filmet az éveken keresztül megfigyelt valóságról (annak is a legmélyéről), a kibontakozó emberi drámákról. A grúziai születésű, ígéretes tehetségű fiatal izraeli rendező, Roman Shumunov dokumentarista módszere valóban hiteles, hisz ő maga is a volt Szovjetunióból érkezett, mint Babiloni álmodozók c. (szocio)dokumentumfilmjének hősei, az izraeli periférián tengődő orosz (anyanyelvű) break táncos fiúk. Shumunov az ő sorsukat követi éveken át, baráti kapcsolatban áll velük; ezért is tudta megörökíteni küzdelmeiket, azt a nem zökkenőmentes, de lendületes pályaívet, ahogy a break tánc Európa-bajnokaivá verekszik fel magukat. Nem színészek, hanem a saját életüket élők játszanak a filmben, így az sem csoda, hogy nincs koreográfusuk, hiszen maguk koreografálták a táncjeleneteiket. Rendező és szereplő között a bevándorló háttér adja a szoros kapcsolatot. Így érthető, hogy három Európa-bajnok táncos el is kísérte a filmet és a rendezőt Budapestre, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra.

Babylon Dreamers – Trailer

An intimate story of a group of young dancers from Israel’s periphery, whose members are immigrants from former USSR, is trying to win the International Breakdance Championship. The competition is the highlight of their dreams as dancers, but as we watch them prepare, we encounter a world of crisis and alienation.

A filmből tehetséges break táncosok intim világa tárul elénk, családi drámákkal; egy igencsak sebzett és sebezhető mikrokörnyezetbe csöppenünk. Terra incognita ez, sokak számára valószerűtlen (esetleg elfogadhatatlan) szubkultúra. A fiatalok felmenői a volt Szovjetunió területéről emigráltak Izraelbe, ahol talán a mai napig nyomorognak. Színe, szaga, hangja van ennek a nyomornak. A csoportból kettőjük sztoriját, két sorstörténetet ragad ki a rendező megdöbbentő pillanatfelvételekben, de nyilván a többieké is hasonló.

A 27 éves Mixer fiatalabb testvéreiről próbál gondoskodni, akik alkoholista anyjukkal élnek. Magát az anyát egyszer sem látjuk, csak a telefon (és egyéb) beszélgetésekből értesülünk a napi drámákról. Amikor meghal, arca a gravírozott sírkőről tűnik elénk.

A 21 éves Potter a hadseregben szolgál, és egyedül kénytelen ápolni elmegyógyintézetet megjárt beteg édesanyját. Ki ne bolondul(hat)na meg néha? (És ez az anya elég aktív szereplő). Na, és a katonaság intézménye se vágyálom, mint látható.

Jelenet a filmből

A táncos fiúkon úrrá lehetne a reménytelenség, de nem: ők őrült megszállottsággal és elhivatottsággal készülnek a Nemzetközi Break Tánc Versenyre. Nem is álmodoz(hat)nak másról, ez az egyetlen esélyük a kitörésre. Elképesztő nehézségeik ellenére elszántan néznek szembe a gondokkal, és nemcsak álmodnak, hanem keményen dolgoznak is a sikerért.

Természetesen  szó van itt a tánc közösségteremtő erejéről is: a fiúk ezáltal kimozdulnak az „Élet az utcán” (lásd: Mixer tetkóját) feelingből, melybe sorsuk taszítaná őket.  Szó esik a break egyre romló társadalmi megítéléséről, amely változhat a siker és egy ezt bemutató dokumentumfilm hatására.

Jelenet a filmből

Másfél évig vágta Shumunov a filmet, míg a jelenetek, mint egy puzzle darabjai, precízen a helyükre kerültek, és így előtűnt a film számos értéke: a szociális érzékenység és a végtelen empátia, ahogy a bevándorlók helyzetét bemutatja, a gyerekek és a család problémáinak leheletfinom és részletgazdag látlelete, a bonyolult anya-fiú kapcsolatok (sokatmondó, hogy az apák eltűntek), a báty szeretetteli odafordulása a kisebb tesók felé.

A közönség pedig nem is megy a szomszédba együttérzésért, még akkor sem, ha a téma szokatlan a számára.

Az sem csoda, hogy a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) zsűrije január 28-án a Mi változunk (We’re changing) szekcióban Roman Shumunov filmjét ítélte a legjobbnak. A film témája új volt és őszinte, és való igaz, az izraeli orosz kisebbség világa elég ismeretlen a külvilág számára.

 

Babiloni álmodozók (Babylon Dreamers), izraeli dokumentumfilm, 87 perc

rendező + vágó: Roman Shumunov

Címkék:Babiloni álmodozók, breakdance, Izrael, Shumunov

[popup][/popup]