Berlinben debütál Török Ferenc új filmje, az 1945

Írta: Magyar Nemzeti Filmalap - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

A Berlinale Panoráma programjában lesz Török Ferenc Filmalap támogatással készült 1945 című történelmi filmjének európai premierje – jelentették be a február 9-19. között immár 67. alkalommal megrendezendő grandiózus nemzetközi filmfesztivál szervezői.

Részlet az 1945 című filmből

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legújabb filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

Részlet az 1945 című filmből. Nagy-Kálózy Eszter és Sztarenki Dóra

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Angelusz Iván produceri irányításával.

Török Ferenc

Az 1945 európai premierje február 15-én lesz az alkotók jelenlétében a Berlinálén, a világpremier január 19-én volt Miamiban Török Ferenc személyes részvételével.

Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható Török Ferenc új rendezése április elején.

[popup][/popup]