Bárkány Mária, a 19. század elfelejtett színész-csillaga

Írta: Lázár György - Rovat: Kultúra-Művészetek, Színház, Történelem

Bárkány Mária halálhíréről először a New York Times-ban olvastam. Az 1928 nyarán Berlinben elhunyt a magyar színésznőt Amerikában is gyászolták, ott Marie Barkany néven ismerték.

Franz vonLenbach: Bárkány Mária portréja

„Gyermekkoromnak egyik legforróbb szerelme volt” – írta róla Ignotus. Az 1800-as években még nem léteztek poszterek, akkoriban a csinos színésznőket csábos öltözetben festették vagy fotózták le, és drága képeslapokon terjesztették a rajongóknak. Bárkány Mária „csábító keleti teliségét” tízezrek csodálták, és ahogy Ignotus is írta „a képnek fényképmásolata bejárta a kirakatokat Berlinben, Münchenben, Bécsben s Budapesten.” A Habsburg udvarban is népszerű volt, sőt, állítólag maga Ferenc József császár is szerelmes volt a korabeli sztárba.

A színésznő a Magyar Királyságban, Kassán született, Bárkány Jakab zsidó terménykereskedő egyik lányaként, valószínűleg 1852-ben. Mivel azonban akkoriban a színésznők fiatalították magukat, néhány helyen 1859 másutt 1862 van megadva születési év gyanánt. Ahogy mondani szokták, „tíz évet letagadhatott volna” – és Bárkány Mária le is tagadott ennyit.

A feltűnően csinos lány állítólag a kassai tanítóképzőbe is járt, míg másutt azt olvasom, hogy könyvelőnek tanult Bécsben. Édesapja ellenezte, hogy színészetet tanuljon, de aztán Bécsben színpadra lépett és sikert aratott. Kapcsolatba került Ludwig Barnay-val, aki Pesten született Weisz Lajosként és akkoriban neves német színész és színigazgató volt.

Barnay segítségével először Hamburgban lép fel Mária, és ott is sikert arat. Ezután Berlinben a Hoftheater szerződteti. A tehetséges színésznő nemzetközi sikersorozata ezután kezdődik el. Fellép Szentpéterváron, Moszkvában, Rigában és New York-ban is. A kiejtést és színpadi mozgást az akkori idők nagy német színészétől. Alexander Strakosch-tól tanulja, aki Strakosch Sándorként egy Eperjes melletti kis faluban látta meg a napvilágot.

Bárkány Mária népszerűségére jellemző, hogy New York-ban a színházak valósággal veszekedtek érte. Sőt, 1892-ben két New York-i színház perre ment, amikor Bárkányt az Amberg Theater szerződtette a szezonra. De a színésznőt az ugyancsak New York-i Thalia Theater is fel akarta léptetni, sőt már a plakátokat is kinyomtatták. Az Amberg igazgatósága a bírósághoz fordult és a Thaliának be kellett jelenteni a műsorváltozást: Marie Barkany ott nem léphetett fel.

Szentpéterváron az akkori idők koronázatlan színész királynőjével, Sarah Bernhardt-tal egy időben, ugyanabban a szerepben mutatkoztak be, különböző színházakban. Ott is sikert arat. Legjelentősebb szerepei az Orleans-i Szűz, Stuart Mária és Jane Eyre voltak.

Hogy pontosan mi történt Bárkánnyal a századforduló után, azt nem lehet tudni. Úgy tűnik soha nem ment férjhez, gyermekei sem születtek és a közönség is teljesen elfelejtette. Vesebántalmakkal küszködött és Berlinben hunyt el. Csak halálhírére kapta fel fejét a nemzetközi sajtó.

A kassai zsidótemetőben nyugszik.

Címkék:Bárkány Mária

[popup][/popup]