„Azt tanultam, hogy személyes életutakkal hogyan lehet tanítani!”

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Oktatás

Tanártovábbképzések és oktatási programok országszerte a Zachor Alapítvány szervezésében a holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódóan.

A Zachor Alapítvány tanárképzése Gyulán

Január 27-én és a megelőző, illetve következő napokban a Zachor Alapítvány szervezésében oktatási programok zajlanak az ország számos településén. Gyulán tanártovábbképzéseken vehettek részt a pedagógusok, Tatán az emléknapot követően lesz hasonló program.

“Azt tanultam, hogy személyes életutakkal hogyan lehet tanítani – reflektált a gyulai képzésen hallottakra az egyik középiskolai tanár résztvevő.

Mosonmagyaróváron a Várban január 27-én nyílik interaktív kiállítás az Alapítvány művészeti programjára beküldött, válogatott diák-alkotásokból. A diákok túlélők és szemtanúk videós életútinterjúiból néznek rövid részleteket az IWitness oktatási platformon és ezek alapján készítenek reflektáló műalkotásokat. Az egyes molinókon a kiválogatott műalkotások mellett feltüntetett QR-kód segítségével a látogató megnézheti az alkotásokat inspiráló videóinterjú-részleteket. A mosonmagyaróvári megnyitót tanártovábbképzés követi a város és környéke tanárai számára.

A Zachor Alapítvány vándorkiállítása

A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium is kiállításmegnyitóra készül január 27-én és városi program lesz a január 30-án nyíló kiállítás Mátészalkán is, ahol a molinók a zsinagóga épületében kerülnek kiállításra. A városban a tavalyi év végén tartottak tanártovábbképzést.

Szintén lezajlott a képzési program Baján, Győrben, Pécsett és Hajdúböszörményben, és a kiállításnak és egyéb programoknak helyet adott Kisvárda is. Hasonló programok szerveződnek Hódmezővásárhelyen és Vecsésen is. A programok révén több száz tanár kapcsolódik be az Alapítvány munkájába.

A Zachor Alapítvány 2022-ben indította országos nagyköveti programját. Szerte az országban 25 pedagógus nagykövet képviseli az Alapítvány célkitűzéseit, mely a személyes perspektíva pedagógiai jelentőségét hangsúlyozza.

Az Alapítvány különös figyelmet fordít a holokauszt előtti és utáni életről, az előítéletekről és a holokauszt időszakáról való tanításra, a digitális oktatásra, valamint a helytörténeti oktatási programokra. (x)

[popup][/popup]