A vak énekesnők és a többiek

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Zene

Budapesten koncertezett a fogyatékkal élő zenészekből álló izraeli Shalva Band.

Izrael Állam magyarországi nagykövetsége és a Yom Tov család közös szervezésének köszönhetően a világhírű Shalva Band az Uránia filmszínházban adott koncertet a zsidó újév alkalmából.

A Shalva Band zenészei fogyatékkal élő emberek. A zenekar az izraeli Shalva központban alakult. Ennek célja, hogy a fogyatékkal élők is be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Egyik módszerük a zeneterápia, ami ezt a zenekart is összehozta.

Az együttes hét tagjából négy látogatott el Budapestre. A két világtalan énekesnőt és a két szellemi fogyatékkal élő dobost még néhány háttérzenész támogatta.

Az est folyamán több modern sláger (Beatles, Leonard Cohen) feldolgozása mellett hagyományos izraeli dallamok is felcsendültek, az egyik énekesnő pedig a Carmen c. opera nagyáriáját is előadta.

Az eseményt Yacov Hadas-Handelsman nagykövet nyitotta meg, aki beszédében elmondta, csodálatos, hogy a zsidó újévet olyan izraeli zenészekkel indíthatjuk, akik bebizonyították, hogy a lehetetlen márpedig lehetséges. A zene olyan nyelv, amely egyesít minden országot, vallást, nemzetiséget és embert.

Az est díszvendége Dr. Rétvári Bence államtitkár volt, aki beszédében hangsúlyozta, mind a zsidóság, mind a magyarság büszke lehet hagyományaira, múltjára, kultúrájára, amelyek a mai napig identitásuk alapvető és meghatározó elemei.

Címkék:fogyatékkal élő művészek, Shalva Band

[popup][/popup]