“A lényeg, hogy legyen saját produkciónk”

Írta: Szarka Zsuzsanna - Rovat: Kultúra-Művészetek

Beszélgetés Sándor Annával, a Spinoza Színház igazgatójával a Spinoza Zsidó Fesztivál programjairól. 

Sándor Anna

Sándor Anna. Fotó: Riskó Gáspár, 168 óra

Sok éve, hogy a zsidó nyári fesztivál után kezdődik a Spinoza Zsidó Fesztivál…

Igen, rögtön utána. Az  az elképzelésünk, hogy Budapest 4 hétig legyen a zsidó kultúra fővárosa, ami európai unikum. Ezt csináljuk 12. éve.

Reneszánsz mecenatúraként indult, mára legalább támogatóid, spirituális, lelki támogatóid vannak?

Inkább lelki támogatóim: és pedig a barátaim. Idén az NKA-tól kaptunk támogatást, de a költségek zömét magunk fedezzük. De ez nem újdonság, ez 12 éve igy megy.

A fesztivál egy rendezvénysorozat egyetlen helyen, egy tető alatt, két héten át…

Igen, és ezen az egy helyen szinte minden látható: dráma, kabaré, előadások, film, musical, opera, zsidó zene és irodalom.

Mi az idei fesztivál központi témája? A holokauszt?

Egyrészt. Másrészt az aktualitáshoz is alkalmazkodunk. Például fél éve halt meg Radnóti felesége, ezért műsorra tűztük Radnóti Miklós emlékére a ’Rézbánya Borban’ című filmet. Vagy Bächer Iván, a másik kedvencem. Nemrég hagyott itt bennünket. Az nem létezik, hogy a fesztiválon ne hozzunk valamit Ivántól. Már csak azért is, mert Iván, a politikai kabaré keretein belül, helyettünk is üt az asztalra.

Amit egy laikus lát: a színház múltidéző. Régi árnyak, emblematikus figurák elevenednek meg a színpadon, Karinthy Frici, Királyhegyi… Spinoza és Rembrandt örökös hazajáró lelkek. Hazajáró lelkek fesztiválja? Milyen a múlt és jelen aránya a Spinoza fesztiválon?

Persze, sokat vagyunk a múltban.  De a jelen is mindig jelen van a fesztiválunkon. Előadásaink mindig aktuálisak.  Itt van például az ’Istenhit Auschwitz után’  címet viselő Balázs Gábor előadás. A kérdés az, mint mond a zsidó teológia arra a mai kérdésre, hogy hol volt az Örökkévaló Auschwitzban. A holokauszt ismeretében hogy lehet MA hinni Istenben. Vagy itt van az értelmiségi analfabétáknak szóló Talmud, Tóra és a többiek  című előadássorozatunk.Ebben azt járjuk körbe, hogy mit tudott a tórabeli ember lélektanilag, gazdaságilag, jogilag, művészetileg, milyen ismeretei voltak magáról, és mi az, ami a mai ember számára az akkori ismeretekből használható. E bibliai túravezetésnél én vagyok az analfabéta, és Gábor György a szakszerű idegenvezető.

Kathrine Kressmann Taylor Címzett ismeretlen levéldrámája „hollandiai import”?  A te felfedezésed?

Igen, én fedeztem fel a darabot a magyar piac számára, de a darab nem holland, hanem amerikai. Hollandiában láttam a darabot először, felismertem, hogy ez egy világszám. Hazahoztam, lefordíttattam, kiadtam, s a gyönyörű a színdarabot a könyvvel együtt adjuk. A Címzett ismeretlen c. levéldráma – Kulka János és László Zsolt szereplésével – a nácizmus rafinált mechanizmusát mutatja be. Ez a darab 8. éve minden fesztiválunkon megy.  A másik klasszikus színdarabunk a Rose c. monodráma Vári Évával.

Feltűnően sok film van az idei Spinoza Fesztiválon.

Igen, és egyik film jobb, mint a másik. Melegséggel tölt el például Schwarz Sándor Debrecenje, c. filmje. Hét munkaszolgálatos behívót kapott, 5 koncentrációs táborban járt, kétszer volt a gázkamra kapujában; hazajött és azt mondta, hogy nem lesz bennem gyűlölet, bosszúérzés, végig a gyengéken és a rászorultakon fogok segíteni, és ezt megtartotta 96 éves koráig. Vagy Fejtő Ferenc a Hogyan mondd el fiadnak…? – az elmondhatatlant. De említhetném Szenes Hanna filmjét is. Szenes Hanna témája más tisztességes országban tananyag.

Vannak premierek a Fesztiválon?

Hogyne. Például a ’Ki volt  Sólyom Janka?’ c.  zenés játékunk. Sólyom Jankára  szinte senki sem emlékszik.  Körülrajongott dizőz-színésznő volt, Heltai, Szép Ernő, Radnóti megzenésített verseit énekelte tomboló sikerrel. Majd a zsidótörvények miatt leparancsolták a színpadról. Sólyom Janka később József Attila titkos szeretője lett. Vagy egy másik premierünk a Gettó-melódiák c. zenés darabunk Klein Judittal: zenés üzenetek és történetek a gettóból.

Mi a Spinoza Fesztivál lényege?

Hogy a múlt és jelen együtt legyen jelen. Hangsúlyt helyezünk arra, hogy ne már régről ismert, sablon-programokat tűzzünk műsorra (itt egy kántor, ott egy klezmer) hanem saját, ma készült egyedi produkciókkal jöjjünk. E darabokat mind mi írjuk vagy íratjuk. A mostani Spinoza Zsidó Fesztiválon hat saját produkciót láthat a közönség: Bacher Iván kabaréja, Karinthy, a Frici,  Én, Királyhegyi, Gettó-melódiák, Ki volt Sólyom Janka, Spinoza és Rembrandt. E produkciók sehol máshol nem láthatók.

 

Kapcsolódó cikkek:

12. Spinoza Zsidó Fesztivál

 

 

 

 

[popup][/popup]