12. Spinoza Zsidó Fesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Budapest egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosa

spinozaBudapest, amelynek zsidósága a közép-európai városok közül a legnagyobb, igazi európai unikumként egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosává válik. Közvetlen a nyári zsidó fesztivál után szeptember 8-tól 23-ig, két héten át tart a 12. Spinoza Fesztivál. E fesztivál különlegessége, hogy a látogatók egy időben és egy helyen élvezhetik a zsidó kultúra valamennyi műfaját, a színházat, filmet, kabarét, irodalmat, zenét, operát és a tudományt egyaránt.

Ízelítő a programokból: a decemberben elhunyt Bächer Iván szellemi hagyatékának állít emléket az ő zsidó kabaréja, a pesti kabaré hanyatlásáról és túléléséről szóló előadás. A szeptember 9-i kabaré egyik főszereplője Fesztbaum Béla. A színpadról száműzött dizőznek, a  Heltai és  Szép Ernő-dalok ünnepelt sztárjának, Sólyom Jankának élete elevenedik meg egy zenés darabban szeptember 16-án. A 70 éve történt események, a gettóba zártság idején keserédes dalok is születtek; ezek a melódiák ma is üzennek nekünk Klein Judit szeptember 20-i premierjén keresztül a Spinoza fesztiválján.

Vári Éva Martin Sherman Rose című monodrámáját adja elő szeptember 11-én, Kulka János egy halálos kimenetelű levélváltás egyik szereplője a Címzett ismeretlen című levéldrámában, amelynek előadása szeptember 10-én lesz. Székhelyi József Karinthy Frigyes szerepében látható a Kohn családról szóló színdarabban szeptember 13-án. Olyan személyiségek is megelevenednek a Spinoza színpadán, mint az amszterdami zsidó negyedben élt Rembrandt, továbbá Királyhegyi Pál vagy akár Spinoza maga.

A fesztiválon nagy hangsúlyt kapnak a dokumentfilmek. Többek között Szenes Hanna élete jelenik meg, Fejtő Ferenc mondja el,  „Hogyan mondd el fiadnak” az elmondandókat és Radnóti Miklós emlékének állít emléket a Rézbánya Borban c. dokumentumfilm.

A szemet – szívet nyitogató előadások is a fesztivál állandó műsorába tartoznak. Heller Ágnesa radikális gonoszról beszél, Ungvári Tamás azt fejtegeti, hogy van-e a zsidóságnak külön történelme, Balázs Gábor az Auschwitz utáni istenhitről tart előadást, Gábor György pedig a kánaáni honfoglalást taglalja.

A fesztiválon továbbá klezmer-koncertek, irodalmi előadások és egyéb csemegék ’fogyaszthatók’.

További részletek, jegyvásárlás: www.spinozahaz.hu

[popup][/popup]