A drúz zászló

Írta: Fares Saeb - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az Izraeli Kulturális Intézet 70 év – 70 tárgy – végtelen történet címmel rendezett kiállítást a modern Izrael Állam születésének 70. évfordulójára. A tárgyakból és a köréjük írott szövegekből válogatunk.

Fares Saeb, Izrael Állam magyarországi nagykövetsége, első beosztott:

Az én Izraelem az összes itt kiállított tárgyban megtalálható – személyes utazásom ez, mely összefonódik Izrael Állam történelmével.

A drúz zászló… Én a drúz közösséghez tartozom, s ez a közösség komoly szerepet vállalt az állam újjászületésében és fennmaradásában. Olyan kisebbségi csoport vagyunk, akik úgy döntöttek, hogy összekötik sorsukat az állam sorsával. A drúzok a társadalom minden szektorában és Izrael kormányában aktív szerepet vállalnak, mintegy példaként arra, hogy nagyon is lehetséges az együttélés a zsidó nép és szomszédjai számára a Közel-Keleten.

A zaatar fűszer… Kapcsolat a földdel, elválaszthatatlan kötelék az ember kulturális és társadalmi gyökereivel, a kapcsolat Izrael népe és annak sokszínű országa között.

Falafelkészitő – erről nagyapám jut eszembe – béke poraira –, aki azért érkezett az újonnan megalakult Izrael Államba Sziriából, hogy egy jobb életet találjon saját maga és családja számára az új országban. Évekig volt falafel standja az iskola mellett.

Édesapám 28 évig szolgált az Izraeli Védelmi Erők kötelékében.

Az elesett katonák emlékmedálja …  emléktárgy sok Izraeli család otthonában, köztük 420 drúz családéban, így édesanyám családjában is.

A drúz zászló

A „Finjan” kávéfőző és a kávé – a szombati reggelek illatát juttatják eszembe a szüleim házában. A frissen őrölt kávé illata és csodálatos aromája betölti a teret és átcsalogatják a szomszédokat a családi nappaliba.

A különböző kultúrák tárgyai: a kipák, a kefijje, a jemeni szhug, az etióp kosár és mások, azt a zömében bevándorlók lakta negyedet juttatja eszembe, ahol a szüleim éltek. Ennek a sokszínű kavalkádnak volt része édesanyám fehér kendője, amelyet a drúz nők hordanak.

A kiállítás minden tárgya, összekapcsolódva a többi tárggyal bemutat egy csodálatos, multikulturális, soknemzetiségű, összetett és mégis egyszerű mozaikot, ami nem más, mint Izrael.

Az én „izraeliségem” is ilyen, sokszínű identitás, amit diplomataként képviselek: egyfajta kulturális és társadalmi személyi igazolvány, amely drúz gyökereimből, a keresztény iskolámból, az Izraeli Védelmi Erők olvasztótégelyéből, a ”szent” jeruzsálemi életből és a kozmopolita Tel Avivből áll össze.

A történelmi Izrael és a modern Izrael egy nagy és lenyűgöző képen.

Ezen kiállítás látogatóival örömmel osztom meg a saját utazásomat, melyet a kiállított tárgyak “szegélyeznek”.

Címkék:Izrael 70

[popup][/popup]