77 éves korában elhunyt Michael Lang, a woodstocki fesztivál szervezője

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Michael Lang, az 1969-es legendás woodstocki „zenei és művészeti vásár” zsidó társszervezője szombaton hunyt el a manhattani Memorial Sloan-Kettering kórházban, életének 77. évében. A család szóvivője azt közölte, hogy a halálának oka Non-Hodgkin-limfóma egyik ritka formája volt. 

 

Lang a woodstocki fesztivál idején

Út Woodstockba (The Road to Woodstock) című könyvében Lang azt írta, hogy zsidó származású kisvállalkozók voltak a szülei. Ők tanították neki mindazon készségeket, amikre szüksége volt a karrierje során.

“Mindig arra tanított, hogy legyek önálló, és mindig csak annyira lépjek hátra, hogy tisztán tudjak gondolkodni, és e mellett tudjak bízni az ösztöneimben. Ahogy Ő kezelte a dolgokat az nekem is jó szolgálatot tett”- mesélte apjáról Lang.

Lang 1944-ben született a brooklyni Bensonhurstben. Rövid ideig a New York-i Egyetemre járt, de azt nem fejezete be. Állítólag a bar micvájáról megspórolt pénzből Miamiban nyitott egy kannabiszhoz kellékeket áruló boltot. Ezután koncertszervező lett, és segített megszervezni az 1968-as Miami Pop Fesztivált. Ezután Lang visszatért New Yorkba.

A koncertszervező mindössze 24 esztendős volt, amikor a „Three Days of Peace and Music” néven meghirdetett, nemzedékeket meghatározó fesztivált útjára indították. Az alapítók között ott volt még Artie Kornfeld zenei reklámszakember és a szintén brooklyni születésű Joel Rosenman üzletember.

Artie Kornfeld, Michael Lang @ Woodstock ’69

http://www.woodstockstory.com/artiekornfeld.htmlArtie Kornfeld and Michael Lang at Woodstock, as shown in the Warner Brothers film. Not many people know tha…

Az eredetileg Woodstockban tervezett fesztivál elsőre úgy tűnt, hogy meghiúsul. De Max Yasgur, egy zsidó tejtermelő felajánlotta a New York-i Bethelben a birtokát.

Bár a szervezők elsőre 50 000 fős tömegre számítottak, a woodstocki fesztivál, amit 1969. augusztus 15. és 18. között időszakban rendeztek meg, végül 400 000 embert vonzott Yasgur farmjára.

A fellépők az akkori rockzene legnagyobbjai voltak: Grateful Dead, Santana, Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, The Who, a szupercsapat: Crosby, Stills, Nash & Young, és a fesztivál utolsó fellépője nem más volt, mint maga Jimi Hendrix.

A világszínvonalú zenétől eltekintve a fesztivál a rossz időjárás és a nagy forgalom miatt is ikonikussá vált. A sár és az élelmiszerhiány ellenére a résztvevők között mégis az egység szelleme uralkodott.

“De mindezek mellett az a fontos dolog, amit bebizonyítottatok a világnak, hogy félmillió gyerek – és azért hívlak titeket gyerekeknek, mert nekem vannak nálatok idősebb gyerekeim – össze tud jönni, és három napon át szórakozni és zenélni tud. Isten áldjon meg benneteket ezért!” – mondta Yasgur gazda a harmadik napon a szétázott tömegnek.

Lang működése Woodstockban évtizedekig tartott. Ő volt a producere a ’94-es Woodstock fesztiválnak és a balszerencsésen végződött ’99-es fesztiválnak is, ami végül az erőszak, szexuális zaklatás és rettentő nagy hőségről lett hírhedt.

Lang remélte, hogy a Woodstock 50-et, az eredeti esemény 50. évfordulójának tiszteletére megtudják rendezni 2019-ben. De különböző jogi és helyszíni problémák miatt erre végül nem került sor.

A Woodstock 50 elmaradását követően a Rolling Stone magazin megkérdezte Langot, hogy nem aggódik e, hogy bemocskolódik a Woodstock öröksége. Mire ő azt válaszolta: “Ez eszembe sem jut. Mert amit 1969-ben csináltunk, az 1969-ben volt. Ez az, ami fennmaradt és fennmarad. Mi nem fogunk eltűnni.”

JTA – Szabó Gyula

[popup][/popup]