70 év – 70 tárgy – végtelen történet

Írta: Ido Li-On - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az Izraeli Kulturális Intézet a fenti címmel rendezett kiállítást a modern Izrael Állam születésének 70. évfordulójára. 70 tárgyból és a köréjük írott szövegekből válogatunk az elkövetkező hetekben.

Ido Li-On, diák, Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola:

Helló, a nevem Ido. 10 éves vagyok és Izraelből származom.

Hat és fél éves koromban a Dominikai Köztársaságba költöztünk két évre, mert az apámat az ottani izraeli nagykövetségre helyezték. Két évvel később Budapestre költöztünk, és most a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskolában (AISB) tanulok.

2016 nyarán a harmadik osztályba kerültem, és egy idő megismertem Grant barátomat.

Ahogy egyre többet megtudtam róla, kiderült, hogy a nagyapja a budapesti Honvéd, az egyik magyar labdarúgócsapat tulajdonosa.

Ido Li-On (Fotó: Dombi Gábor)

Elkezdtem Granttal együtt a csapat meccseire járni, és egy idő után a szurkolójuk lettem.

De  2017 nyarán nagy dilemma elé kerültem.

Két mérkőzése volt a Honvédnak a Hapoel Be’er Sheva ellen, egy Izraelben és egy Budapesten. A mérkőzés előtti napon Budapesten láthattam a Hapoel edzését, ahova Izrael miniszterelnöke (Benjamin Bibi Netanyahu) is kilátogatott. A második meccsre már anyukámmal mentem.

A mérkőzés 2-2-re állt, de én még mindig a Hapoelnek szurkoltam, mert a Hapoel izraeli, és Izrael az én otthonom és hazám. Aztán, amikor megláttam, hogy Grant barátom milyen csalódott, megkérdeztem édesanyámtól, hogy átvehetném-e a Honvéd-pólómat, hogy Grant lássa, vele együtt a Honvédnak szurkolok.

Végül a Hapoel a hosszabbításban szerzett egy gólt, és Grant miatt én is szomorú voltam, de anyukám fülébe súgtam, hogy boldog vagyok ám, hogy a Hapoel nyert, csak nem akarom, hogy Grant még szomorúbb legyen.

Címkék:Izrael 70

[popup][/popup]