Mark Knopfler-koncert Budapesten jövő júniusban

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

2013. június 22-én a Papp László Sportarénában 

…lép fel a Dire Straits egykori frontembere.

Az ötszörös Grammy-díjas, 63 éves gitáros jövő áprilisban induló európai turnéján 25 ország összesen 72 városában fog játszani, és 2010-es magyarországi koncertje után három évvel, 2013. június 22-én ismét fellép a Sportarénában – tájékoztatta a koncertet szervező Live Nation az MTI-t.

A turné Knopfler szeptember 3-án megjelenő, sorrendben nyolcadik szólóalbumát, a Privateering-et népszerűsíti. A lemez húsz új dalt tartalmaz, és a zenész első dupla albuma 35 éves pályafutása során. “Ahogy öregszem, egyre többet írok. Jobban élvezem az egész folyamatot: írni, stúdióban dolgozni, majd turnéra menni és koncerteket adni. Az egészet élvezem. És már most majdnem bokáig járok az újabb dalokban” – mondta nemrég Mark Knopfler, aki néhány hónapja kapta meg az Ivor Novello Életműdíjat.

A zenész természetesen a régi Dire Straits-slágerek közül is jó néhányat elő fog adni a turné állomásain. “Nyilvánvalóan egy kicsit másképpen játszom őket, mint akkor, így marad értelme számomra és így tudnak életben maradni a koncerteken is. De vannak olyan dolgok, mint például az ujjgyakorlat a Sultans of Swing végén, amit mindig ugyanúgy kell csinálni, különben az embereknek nem lesz kerek a világ” – mondta erről.mark knopfler

Az apai ágon magyar zsidó származású, a skóciai Glasgow-ban született Mark Knopfler 1977-ben alakította meg Londonban a következő évtized zenéjét aztán alapvetően meghatározó Dire Straits-et (jelentése magyarul: a tönk szélén), amely country-s, blues-os ízű zenéjével rendkívül gyorsan sikeres lett, elsősorban Knopfler elképesztő (ujjal pengető) gitártechnikájának és inkább beszélő, mint éneklő hangjának köszönhetően. A csapat 1995-ig létezett, és olyan fontos albumokat készített, mint például a Making Movies (1980), a Love Over Gold (1982) vagy a Brothers In Arms (1985). Néhány örökzöld a csapattól: Twisting by the Pool, Money For Nothing, Romeo and Juliet, Walk of Life.

A gitáros már a Dire Straits idején, 1983-tól megjelentetett szólólemezeket, ezek mind filmek zenéi voltak (Local Hero, The Princess Bride). Első “igazi” stúdióalbuma már a Dire Straits feloszlása után, 1996-ban jelent meg Golden Heart címmel és azóta rendszeresen jelentkezik lemezekkel. Dolgozott együtt többek között Chet Atkinsszel, Van Morrisonnal és Emmylou Harrisszel, valamint tagja volt a Notting Hillbillies nevű country szupercsapatnak.

A Rolling Stone magazin a 27. helyre sorolta minden idők 100 legjobb gitárosának listáján. Több mint 120 millió albumot adott el a Dire Straits korai éveitől mostanáig. Producerként közreműködött Bob Dylan és Randy Newman albumain is, Dylannel idén ősszel közös turnéra indul az Egyesült Államokban.

[popup][/popup]