Mario Balotelli – a különc csatár gladiátor külsővel, jiddise máméval

Írta: Szombat, Time of Israel - Rovat: Kultúra-Művészetek

Mario Balotelli, akinek góljaival Olaszország a 2012-es EB-döntőbe jutott, hároméves korától egy olaszországi zsidó család otthonában nőtt fel.

A rendkívül tehetséges, de különc középcsatár Mario Barwuah néven született Palermóban, ghánai bevándorlók gyermekeként. A Németország felett aratott győzelem után kirohant a pályáról, hogy nevelőanyja, Silvia Balotelli karjába vesse magát.balotelli csalad

homas és Rose Barwuah negyedik gyereke. Kiskorában súlyos betegség támadta meg, gyakran volt szüksége sebészeti beavatkozásra. A szegény sorsú család nem tudta előteremteni a pénzt. Milánóban azt javasolták nekik, hogy adják a gyereket nevelőszülőkhöz – írja a holland rádió honlapja, a vér szerinti szülők beszámolójára hivatkozva.

Így került Mario Barwuah kapcsolatba a Balotelli családdal, Francescóval és Silviával, akik egy Milanóhoz közeli falu egyik villájában laktak. Mario kezdetben ott töltötte a hét nagy részét és hétvégén visszatért családjához. A helyzet azonban hamarosan megváltozott: Mario eltávolodott vér szerinti szüleitől és végül fölvette nevelőszülei családnevét. Mikor futballista karrierje fölívelt, a Barwuah család ismét jelentkezett, de Balotelli elhajtotta őket, mert ők „csak a dicsőségben akartak osztozni”.

Noha egészségi állapota nem sok jót ígért, és családi háttere is „összetett” volt, Balotelli hamarosan futball csodagyerek lett: 15 évesen minden idők legfiatalabb játékosaként szerepelt a harmadik osztályban és hamarosan az Inter Milan csapatánál kötött ki. Innen tette át a székhelyét Angliába, ahol 2011-ben a Manchester csapatát segítette kupagyőzelemhez.

Ugyanakkor ellentmondásos figura maradt, akit szerettek, de gyakran ki is nevették. Furcsa frizurát viselt, egyszer házi tűzijátékkal felgyújtotta a saját lakását, és időről időre leküldték a pályáról fegyelmezetlen magatartása miatt. A mostani EB-n viszont ő az egyik sztár.

Egyes neonáci csoportok, Olaszországban és azon kívül is már korábban szidalmazták Balotellit színes bőrű volta miatt, most pedig zsidósága miatt is támadják. Az egyik rasszista honlap nemrég ezt írta: „Balotelli néger és zsidó. Játsszon Izraelben, ne Olaszországban.”

A rasszista beszólásokról edzője, Cesare Prandelli ezt mondja: „Ez társadalmi probléma. Ha Mariót bármi sérelem éri, bemegyek és megölelem a pálya közepén.”balotelliauschwitzban

Az olasz csapat több tagjához hasonlóan Balotelli elzarándokolt az auschwitzi tábor maradványait megtekinteni. Még az EB kezdete előtt járt ott néhány csapattársával, és a beszámolók szerint őt rendítette meg legjobban az, amit ott látott. A holland rádió beszámolója szerint Balotelli egymagában leült a táborba vezető vasúti sínekre és szótlanul meredt maga elé.

Prandellinek is voltak gondjai Balotellivel, akit az egyik korábbi meccsen jobbnak látott nem pályára küldeni. Németország elleni teljesítménye azonban biztosította számára a helyet a döntőben. Ez a győzelem „eddigi életem legszebb napja volt” – mondta. „De remélem a vasárnap még szebb lesz” – tette hozzá.

„Ezek a gólok anyámat illetik” – üzente nevelőanyjának, aki szintén ott ült a lelátón. „A meccs legszebb pillanata az volt, amikor a végén anyámhoz rohantam. Elmondtam, hogy neki rúgtam a gólokat. Anyám már nem fiatal, nem tud olyan sokat utazni, nem okozhattam neki csalódást, ha ilyen messzire eljött.”

[popup][/popup]