Freud és kora

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

{loadposition include}

2012. május 3. csütörtök, 18:00 óra

Korok és korszakok – Szabadegyetem Ungvári Tamással a Bálint Házban (Budapest VI. ker., Révay u. 16.)

Emlékezni lehet állandó gyakorlatként, lehet történelmi válaszutakon, nemzeti ünnepélyeken kalapot levéve. Sokféleképpen – akként is, amit Ungvári Tamás óriási, egyre gyarapodó életművével bizonyít. Tudósként, felelős polgárként, a világ folyamataira egységként pillantó világpolgárként. Látószöget biztosít olvasója, hallgatója számára, az összefüggések, érdemi változások találkozási pontjainak érzékletes bemutatásával, dús, és személyes életanyagba ágyazva.

E minőségében sem kell bemutatni a – többek között – az Emlékezés és a Felejtés enciklopédiáinak szerzőjét, hiszen az utóbbi alkotói szakaszban meghatározó nála az emlékeztetés, a múlt megértetésére való törekvés.

Úgy gondoljuk, a Bálint Ház közönsége ajándékot kap sorozatától – tőle, aki természetesen aktív, és érdemi hallgatóságra számít. A sorozat első részében a XIX. század talán legnagyobb hatású személyiségeit hozza elénk, akiknek munkássága, hatása, az általuk elindított, vagy felgyorsult következmények nélkül nem igazán érthetünk meg semmit, ami már velünk, a XX. században történt.

A múlt megértésének, saját sorsunkra vonatkoztatásának szilárd alapokat kell biztosítani – és erre Ungvári Tamás tudása, és személyisége talán a legalkalmasabb.
 

[popup][/popup]