Csak a szél – egy film a kiszolgáltatottságról

Írta: Filmvetítés - Rovat: Kultúra-Művészetek

Filmvetítés / 2012. április 26. csütörtök, 17:30 óra

 Fliegauf Bence „Csak a szél” című filmjének vetítése a Vörösmarty moziban, 2012. április 26. csütörtök, 17:30 órától. Jegyár 900 forint.

A film után, a rendezővel Fliegauf Bencével, Ferge Zsuzsával és Donáth Lászlóval Pikó András beszélget, a mozi előterében Jutka Rona Magyar cigányok – túlélők vallanak című könyvéből tekinthető meg kiállítás. Jegyár 900 forint.

Lesütött szemek és tomboló feszültség a nyár harsogó zöldjében – Fliegauf Bence a kiszolgáltatottságról és kirekesztésről forgatta Csak a szél című filmjét, amely könyörtelen alapossággal rajzolja meg egy roma család egy napján keresztül a rasszista gyilkosságok hátterét.

fligeauf_csakaszél_illusztracio.jpg

Részlet a filmből

A növendék akácosban meghúzódó tanyán él az anya lányával, fiával és magatehetetlen apjával. A családfő már Kanadában van, a többiek utána készülnek, csak meglegyen rá a pénz. Az uzsorások miatt sincs maradásuk, csupán otthonukat adhatják a tartozás fejében. Éjszakánként halálbrigád gyilkolja a romákat. Tapinthatóvá sűrűsödik a tanyavilágban a szavak nélküli félelem, romákból szerveződött polgárőr csoport próbál valamit tenni a családok védelmében.

Fliegauf Bence szereplőire koncentrál, a filmben sok a közeli kép, a rendező egy pillanatra sem engedi, hogy a néző szeme kibogozza a háttér homályát. A filmet a temetőbe menő fiú és a halottasházból kigördülő koporsók talányos jelenete foglalja keretbe. A néző aggódva számolja a koporsókat: vajon ki maradt életben, ki halt meg?

A Csak a szél a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol a zsűri nagydíja, az Ezüst Medve mellett elnyerte az Amnesty International emberi jogi szervezet elismerését és a Peace Film Awardot is. Mint a rendező elmondta: a film fesztiválszereplése tovább folytatódik, számos filmmustrára hívták meg Berlin óta.

Időpont: 2012. április 26. csütörtök, 17:30 óra
Helyszín: Vörösmarty mozi
Pontos cím: Budapest IX. ker., Üllői u. 4.
Jegyár: 900 forint
[popup][/popup]