Vinnai András: Lefitymálva – Gólem Színház

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

2012. március 27-én, kedden este 7 órától újra színházba invitáljuk a kedves tagságunkat, ezúttal a Sanyi és Aranka Színházban (Budapest IX. ker., Mátyás utca 9.), a Gólem Színház Lefityálma előadását tekintjük meg. Mazsike tagoknak 2650 forintos jegyáron. 

 

Nevetni kell, ennyi az egész

Az előadás után az alkotók beszélgetnek a közönséggel a darabról, a próbafolyamatról és arról, amit a kulisszák elrejtenek előlünk.

lefitymálva_részletazelőadásból.jpg

A Lefitymálva a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szól, rengeteg humorral. Mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. Nevethetünk a két baráton, akik nem tudnak beszélgetni, mert az egyikük mindig attól fél, hogy antiszemitának, rasszistának bélyegzik majd: „Vigyázz, hogy mit mondasz, nagyon vigyázz!” – ismételgeti. Nevethetünk azokon, akiknek rögeszméje a „zsidó konspiráció”. Kinevethetjük a sok zsákutcába torkolló, békítő kezdeményezést.

A darab igen kritikus a zsidó közösséggel szemben is, nagy adag (ön)iróniával láttatja a zsidóságon belüli mániákat, amelyeket részben két karakter – Rosenzweigberger, holokauszt-szakértő és Horovitzné, számos zsidó szervezet vezetőségi tagja – közvetítenek.

„A színdarab egyszerre szimpatizál és gyűlölködik minden szélsőséggel, miközben önmagának is folytonosan gáncsot vet. Bevállaltan antiszemita és zsidóbérenc, egyértelműen antinacionalista és fajvédő. Egyszerre holokauszt-tagadó és tartja a holokausztot az aduásznak, amit bármikor elő lehet rántani a pakliból. Addig szeretnénk püfölni a fogalmakat és a kategóriákat, a félelmeket és a fájdalmakat, amíg azok teljesen el nem veszítik eredeti jelentésüket és funkciójukat.” – írja a szerző Vinnai András.

Az előadás szereplői:
Bánki Gergely, Schmied Zoltán, Lukáts Andor, Nagy Mari, Huzella Júlia

Rendezte:
Borgula András

Időpont: 2012. március 27. kedd, 19:00 óra
Helyszín: Sanyi és Aranka Színház
Pontos cím: Budapest IX. ker., Mátyás u. 9.
Jegyfoglalás: 311-6665, [email protected]
Érdemes minél előbb foglalni, mert a kedvezményes jegyek csak korlátozott számban állnak a rendelkezésünkre

 

[popup][/popup]