XV. Izraeli Filmhét

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A XV. Izraeli Filmhét idén október 27. és november 1. között kerül
megrendezésre a budapesti Puskin Moziban. Az évek során hagyománnyá
vált, hogy ez az ígéretes esemény helyt ad mind az újító, hagyományokkal
szakító filmeknek, mind pedig a szakmailag elismert, nagy hírnévnek
örvendő izraeli alkotásoknak.
 Az elmúlt években az izraeli filmipar rendkívüli fellendülését mutatja,
hogy filmjei a határokon túl is számos sikert arattak, és olyan
jelentős nemzetközi díjakat gyűjthettek be, mint a Velencei
Filmfesztivál Arany Oroszlán díja, a Cannes-i Filmfesztivál Arany Kamera
díja, valamint három Oscar-díj jelölés.

2011. október 27 – november 1.

A XV. Izraeli Filmhét idén október 27. és november 1. között kerül megrendezésre a budapesti Puskin Moziban. Az évek során hagyománnyá vált, hogy ez az ígéretes esemény helyt ad mind az újító, hagyományokkal szakító filmeknek, mind pedig a szakmailag elismert, nagy hírnévnek örvendő izraeli alkotásoknak.
 Az elmúlt években az izraeli filmipar rendkívüli fellendülését mutatja, hogy filmjei a határokon túl is számos sikert arattak, és olyan jelentős nemzetközi díjakat gyűjthettek be, mint a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díja, a Cannes-i Filmfesztivál Arany Kamera díja, valamint három Oscar-díj jelölés.

Az izraeli filmek által bepillantást nyerhetünk Izrael mindennapjaiba. A nézőt magával ragadó hiteles ábrázolásmód szemünk elé tárja azt az izzó olvasztótégelyt, amely egybeolvasztja a különböző nemzetiségeket, vallásokat, kultúrákat és eltérő történelmi háttérrel rendelkező embereket – egyszóval az izraeli társadalom alkotóelemeit.

 Az izraeli filmek állandó témája az izraeli társadalom változása és kibontakozása. A humorral, színes karakterekkel, valamint a remény és béke állandó keresésével fűszerezett alkotások valósághűen ábrázolják a társadalom szívet tépő pillanatait, annak összetettségét és zűrzavarosságát, de ünneplik sokszínűségét, gazdagságát, az élet iránti szeretetét és demokratikusságát is.

A fesztivál első filmje A házasságközvetítő lesz, amelyet az elismert rendező, Avi Nesher, valamint Izrael két nagybecsű színésze, Adir Miller és Dror Keren neve fémjelez. A filmben egy Holokauszt-túlélő, egy kamaszodó fiú és Izrael története fonódik össze az 1960-as évek végén. A film a felnőtté válás tipikus története, de elbűvölően egyedi, izraeli módon tálalva.

A méret a lényeg című film egy másik rendkívüli történet a barátságról, az akadályok leküzdéséről és a hátrányból indulók győzelméről. Tavaly a Filmhét nyitófilmjeként szerepelt. A történet túlsúlyos emberekről szól, akik a társadalom által eléjük gördített akadályok ellenére úgy döntenek, megváltoztatják a sorsukat, és méretükből előnyt kovácsolnak.

 Kishont Ferenc (Ephraim Kishon) Izrael egyik legkedveltebb szatíra- és drámaírója volt. Az Ervinka és a Szallah Sabati az izraeli premierjükkor úttörőnek számítottak a gyorsan növekvő izraeli bevándorló lakosság helyzetének ábrázolásában. Az Ervinka egy egyszerű polgár nehéz helyzetét mutatja be, akinek szembe kell néznie a zsarnoki bürokráciával és a korrupcióval. A Szallah Sabati szatirikus véleményt alkot a bevándorló társadalom útvesztőiről és azokról a kötelékekről, amelyek a különböző nemzetiségű zsidókat összetartják. Mindkét film Haim Topol különleges színészi tehetségét dicséri, aki leginkább a Hegedűs a háztetőn című darabban játszott szerepéről híres, amelyért Golden Globe-díjat kapott.

 Ha úgy látogat el a Puskin Moziba, hogy kérdései vannak Izraellel kapcsolatban, és úgy távozik, hogy még több kérdés merült fel Önben, akkor elértük a célunkat. Szívesen várjuk Izraelben, ahol kérdéseire Ön találhatja meg a válaszokat…

 Puskin Mozi – 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.

 Vetítések pontos időpontja:

2011. október 27. 18:30 Metropolis Terem – MENEDÉK

2011. október 27. 20:30 Metropolis Terem – NYELVI FINOMSÁGOK

2011. október 28. 18:30 Metropolis Terem – ADÓSSÁGOK

2011. október 28. 20:30 Metropolis Terem – HR MENEDZSER

2011. október 29. 18:30 Metropolis Terem – A MÉRET A LÉNYEG

2011. október 29. 20:30 Metropolis Terem – A HÁZASSÁGKÖZVETÍTŐ

2011. október 29. 19:30 Amarcord Terem – ERVINKA

2011. október 30. 15:00 Amarcord Terem – KIS HŐSEINK

2011. október 30. 18:30 Metropolis Terem – A NAGYI HADMŰVELET

2011. október 30. 20:30 Metropolis Terem – VISSZATÉRÉS INDIÁBÓL

2011. október 31. 18:30 Metropolis Terem – SZALLAH SABATI

2011. október 31. 20:30 Metropolis Terem – NULLADIK ÉV

2011. november 1. 18:30 Metropolis Terem – HR MENEDZSER

2011. november 1. 20:30 Metropolis Terem – A MÉRET A LÉNYEG

[popup][/popup]