Pénteken kezdődik az ötödik PLACCC Fesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az ötödik PLACCC Fesztivál szeptember 23. és október 2. között a
valóságon túlra, Budapest rejtett dimenzióiba repíti a közönséget.
Rendhagyó, éneklő-sétáló produkciót mutatnak be a HOPPartklub színészei
pénteken a Ferenciek tere környékén.

Cápák és nindzsák a Nyugati aluljáróban, éneklő és sétáló színészek a belvárosban, művészeti geocaching, életteli pezsgés egy szemérmes Lottóházban, vándorló építési terület, bringás felfedező játék a Duna partján és mobil kiállítás. Ezt kínálja nyitóhétvégéjén az ötödik PLACCC Fesztivál szeptember 23-tól. A programok többsége idén is ingyenes.

Az ötödik PLACCC Fesztivál szeptember 23. és október 2. között a valóságon túlra, Budapest rejtett dimenzióiba repíti a közönséget. Rendhagyó, éneklő-sétáló produkciót mutatnak be a HOPPartklub színészei pénteken a Ferenciek tere környékén. A Scale 1:5 című koncertelőadás során a közönség a könnyűzene klasszikus slágerei segítségével egy hangképregénybe csöppen, ahol lesz szecesszió, diszkó és érzékiség.

Két fiatal építész és egy író próbára teszi a legalaposabb lokálpatriótákat is. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János néhány hétköznapi helyszínt alig láthatóan megváltoztat. A bevatkozási pontokat a Nano-invázió nevű művészeti geocaching játék során át térképpel vagy GPS-koordinátákkal lehet megkeresni, amelyek péntektől elérhetők a PLACCC Fesztivál honlapján.

Vasárnap délután 5 órakor megnyitja kapuit a Múzeum körút 9. szám alatti Lottóház, ahol egykor a szerencsejáték nyertesei kaptak öröklakásokat. Laki Eszter és Nagy Szilvia felpezsdíti a hangulatot a szemérmesen rejtőzködő épületben. A nyitóeseményen lesz filmvetítés, kiállítás, hangpiknik, közös lottójáték és tárlatvezetés a ház lakói segítségével.

A Nyugati téri aluljárót cápák és nindzsák lepik el, de csak a beavatottak látják őket. A berlini Invisible Playground alkotócsoport a vállalkozó kedvű városlakókkal közösen fejleszt interaktív utcai játékokat. A Field Office Budapest című program  résztvevői vasárnap délután 3 órától kipróbálhatják és tesztelhetik a következő hétvégére készülő játékokat. 

Vándorló építési terület hökkenti meg péntektől a Király utcai Central Passage környékén sétálókat.  A cseh Tomáš Moravec és a szlovák Matěj Al-Ali képzőművészek szokatlan munkálatokba kezdenek. Az Alaptalanul című projekttel rámutatnak, mennyire „vakon“ használjuk a várost.

Szombaton este bringás felfedező kvízjátékot indít a VaLyo csoport a Duna Tanösvény mentén 18.00 és 18.30 között a Batthyány térről. A program két végállomása a STÉG a Belgrád rakparton és az A38 állóhajó a Petőfi hídnál. A két pont között este 8-tól Bajkó Péter mutatja be, milyen a Digitális palackposta. 

Az idei PLACCC kísérőprogramja a Néprajzi Múzeum MaDok programjának Etnomobil 2.0 nevű mobil múzeumi kiállítása. A lakókocsi péntektől vasárnapig 14 és 20 óra között látogatható a VIII. kerületi Szabó Ervin téren.

Támogatók: Polgár Krisztina Emlékalap, Summa Artium

 

[popup][/popup]