Zene Ünnepe 2011

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Június 21-én, kedden idén is több mint száz országban, köztük Magyarországon is megrendezik az egész napos rendezvénysorozatot.

 

 

A Zene Ünnepét 1982-ben rendezték meg először Franciaországban, Maurice Fleuret francia zenetudós javaslatára, aki a nyár első napját a világon mindenütt zenével képzelte el. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával meg is valósult. Először Hollandia csatlakozott a kezdeményezéshez, majd a mozgalom nagy sebességgel terjedni kezdett az egész kontinensen. Azóta Európa több nagyobb városában, minden évben ugyanazon a napon, június 21-én egyszerre kerül megrendezésre a hatalmas utcabál, hogy napkeltétől napnyugtáig zene töltse be minden település összes sarkát, zegzugát.

A Zene Ünnepe olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazzisták, népdalénekesek, dj-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon.

Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a Zene Ünnepe nyilatkozatot, melyben az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség vezérelveit jelölik meg elsődlegesen követendőként. A cél, hogy egyszerre, egy időben, az egész ország területén és határainkon túl ezen a napon minden a zenéről szóljon. Idén Budapesten hozzávetőlegesen 60 helyszínen, országosan pedig 20 további helyszínen nagyságrendileg 160 produkció látható majd ezen a kivételes napon.

A Zene Ünnepe nemzetközi hálózat hazai koordinátorának révén Magyarország 2010 novemberétől ismét a Zene Ünnepe Európai Hálózatának (European Music Day Network) hivatalos tagja. Szintúgy a hálózat teljes jogú partnere a Zene Ünnepe Alapítvány, melynek bejegyzése folyamatban van. Az alapítvány létrehozói a kultúra mellett elkötelezett szervezetek, a PORT-Data Kft, a Fonó Budai Zeneház és a NarRator Records.

A Zene Ünnepe Alapítványnak fővédnökei is vannak Horgas Eszter fuvolaművész, Gulyás Dénes operaénekes, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző, Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Sztevanovity Zorán – előadóművész, zeneszerző.

A folyamatosan bővülő program ide kattintva tekinthető meg

[popup][/popup]