Magyar-izraeli történészkonferencia a Balassi Intézetben

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Kisebbség és többség között – A magyar, zsidó, izraeli etnikai és
kulturális tapasztalatok az elmúlt században címmel nemzetközi
történészkonferenciát rendez a Balassi Intézet május 4. és 6. között; az
eseményhez kapcsolódva Ritter Doron fotóművész képeiből látható
kiállítás május 29-ig az épület aulájában.

forrás: kultura.hu

A rendezvény fővédnöke Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A konferencia elsődleges célja, hogy az előadók közötti, illetve a közönséggel való párbeszéd egymás nézőpontját empatikusan elfogadva jöjjön létre – tartalmazza a Balassi Intézet közleménye.

A Balassi Intézet által rendezett konferencia történeti nézőpontból vizsgálja azt a kérdést, milyen keretek és feltételek adódtak az egymással szerves történeti és kulturális kapcsolatban lévő, rendkívül tagolt és sokrétű magyar és a zsidó közösség számára a kulturális és etnikai identitást megélni az elmúlt két évszázadban. Arról is szó esik majd, mennyire sérülékeny a hagyományos kisebbségi-többségi viszony Közép-Európában, ahol a világháborúk következtében területi elcsatolások, államalakulások, kitelepítések, lakosságcserék követték egymást, és a holokauszt következtében százezrek haltak meg.

Lesznek előadások, amelyek elemzik és bemutatják, milyen helyzet alakult ki a zsidó állam megalakulásával, amikor a zsidóság kisebbségből nemzetállami többséget hozott létre, és – bizonyos mértékben – hasonló helyzetbe került, mint bármely más olyan európai nemzetállam, amelynek a nemzetalkotó többségét adó közösség jelentős hányada határain kívül él. Ebből a szempontból Magyarország és Izrael problémái hasonlóak, Magyarországon a Balassi Intézet, Izraelben a Szochnut (Jewish Agency) ezek megoldásán, azaz a határokon átnyúló nemzeti közösség saját identitásának megőrzésén munkálkodik – olvasható a közleményben.

A konferencia szakmai koordinátora Novák Attila történész, a szimpózium előadói magyar és izraeli szakemberek, szakterületük elismert kutatói, köztük Ablonczy Balázs történész, Bányai Viktória hebraista, Frigyesi Judit zenetörténész az izraeli Bar Ilan Egyetemről, Gidó Attila történész Kolozsvárról, Szita Szabolcs történész professzor és Yuli Tamir nacionalizmuskutató, az izraeli Shenkar Kollégium igazgatója.

A témához kapcsolódik Ritter Doron fotóművész dokumentumképeiből egy kiállítás Óhazából az Újhazába – Magyar ajkú zsidók Izraelben címmel. A fotográfus elmondta, hogy nemrég ismét járt Izraelben, sokat fotózott Jeruzsálemben, az ortodoxok lakta Mea Searim negyedben, ahol a történelmi Magyarország területéről Izraelbe kivándorolt zsidók leszármazottai élnek és gondozzák az 1920-as években alapított Magyar Házakat, amelyekben segélyszervezetek működnek és őrzik a rabbik hagyatékát.

Ritter Doron arról is beszélt, hogy több hangulatfotót készített az észak-izraeli Cfátban található magyar zsidó múzeumban. Itt lefotózta többek között a magyar nemzeti színű sabati (szombati) gyertyát és a csipkével díszített női blúzt. Két hatalmas, kétméteres fekete-fehér képe – a fa és egy jeruzsálemi ortodox zsidó portréja – mögött az Olajfák hegye látszik.

[popup][/popup]