Héber capriccio – Korcsolán Orsolya újra Budapesten koncertezik

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Korcsolán Orsolya hegedűművész a New York-i Shir Ami Ensemble művésze, augusztus 29-én vasárnap este 7 órától a Zsidó Nyári Fesztivál keretében ismét csodálatos ritkaságokat, a klasszikus zeneirodalom legszebb és legizgalmasabb zsidó témájú kompozícióit tárja a fesztivál közönsége elé, az Otto Wagner tervei alapján épült Rumbach Sebestyén utcai lélegzet elállító atmoszférájú zsinagógájában

2010. augusztus 29. vasárnap, 19:00 órától

Az est során felcsendülő szefárd, jiddis, haszid, melódiák álomszerű világa, a kompozíciókban úja meg újra visszatérő misztikus dallamfoszlányok felejthetetlen estét kínálnak a hallgatóságnak.

Rimskij-Korszakov, Sosztakovics, Engel, Zeitlin, Krejn, Jonathan Keren és Eisikovits Mihály műveinek életre keltésében olyan kiválló partnerek lesznek ezúttal segítségére, mint Kertész Judit zongoraművész, valamint Jason Calloway csellóvirtuóz, a Florida University professzora, a világhírű New York-i Shir Ami Ensemble megálmodója.

Az est programja:

Rimskij-Korsakov: Héber szerelmes dal
Joel Engel: Freilach
Leo Zeitlin: Eli Zion
Arkadie Kouguell: Danse des Bedouins
Alexander Krejn: Caprice Hébraique Op.24
Paul Ben-Haim: Berceuse Sfaradite
Eisikovits Mihály: Rondo népszerű máramarosi hászid dallamokra
Abram Chasins: Humoresque Hebraique Op.15. No. 2
Shostakovich: e-moll Trió  Op. 67. No. 2
Jonathan Keren: Három Debka

Helyszín: Rumbach utcai Zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. ker., Rumbach Sebestyén utca 11-13.

hébercapricco.JPG

Korcsolán Orsolya napjaink egyik legígéretesebb, legsokoldalúbb, fiatal hangszeres művésze, akinek játékát a közelmúltban a TIME magazin kritikusai ugyanazzal a lelkesedéssel méltatták, mint egykor Sir Solti György, aki élete végéig egyengette kibontakozó karrierjét. Sir Solti tanácsára a budapesti Zeneakadémia elvégzése után a világ talán legrangosabb zenei intézményében, a New York-i Juilliard School-on Dorothy DeLay és Itzhak Perlman osztályában szerezte meg mesterdiplomáját, melyet az Oscar díjas színésztől, Morgen Freeman-től, az egyetem díszdoktorától vehetett át. Kiváló technika, egyéni hegedűhang és erős színpadi kisugárzás ötvözödik előadásaiban, melyeket a közönség New York-i bemutatkozása óta immár világszerte figyelemmel kísérhet. Pályája során rangos nemzetközi hangversenytermek vendégművésze, Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Michael Tilson Thomas oldalán koncertmestere a Pacific Music Festival Zenekarnak Japánban és a Red Sea Festival Zenekarnak Izraelben, a Bécsi Filharmónikus Zenekar szólistáinak több ízben kamarapartnere Ázsiában. Első, MOSAIC című lemeze Budapesten, a 2009-es Zsidó Nyári Fesztivál keretében került bemutatásra, melyet meghívások sora követett Európa és Észak-Amerika szerte, valamint a müncheni Solo Musica kiadó exkluzív lemezsorozatra szóló felkérése.
A közelmúltban a méltán nagyhírű New York-i kamaraegyüttes, “Shir Ami Ensemble” egyetlen európai művészként szólistájának választotta a Bécsben élő hegedűművészt.

Jason Calloway csellóművész, kamarazenészként és szólistaként is egyaránt rendszeres meghivott vendége Lucerne, Spoleto, Darmsdadt, Valencia, Acanthes, és Sarasota zenei fesztiváljainak. Szólistaként nagy sikerrel debütált a New York-i Carnegie Hall-ban, melyet fellépések sora követett többek között a Los Angeles-i Disney Hall-ban valamint a washingtoni a Kennedy Centerben. A kortárs zene úttörőjeként és a `New Juilliard Ensemble` tagjaként az Egyesült Államokban és Európa számos országában koncertezett, többek között Pierre Boulezv vezetésével .Megálmodója és művészeti vezetője a New York-i `Shir Ami Ensemble`-nek mely elhivatott tolmácsolója a Holokausztban elpusztított zeneszerzők munkásságának. Jason Philadelphiában nevelkedett, mesterdiplomáját a New York-i, `Juilliard School`-on szerezte meg, majd tanulmányait a Sothern California Egyetemen folytatta. Tanárai voltak többek között Lynn Harrell, Ronald Leonard, Orlando Cole, Fred Sherrz, Joel Sachs, Felix Galimir, Luis Biava valamint Sezmour Lipkin. Jelenleg az Amarnet kvartett csellistája, a Florida International University rezidens művésze és állandó professzora.

Kertész Judit zongoraművész kitüntetéssel végezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet Jandó Jenő és Várjon Dánes növendékeként. Művészi fejődésében jelentős szerepet játszottak Rados Ferenc, Rohmann Imre és Edith Fischer nemzetközi mesterkurzusai itthon és külföldön. Mesterdiplomája megszerzése után a Zeneakadémia korrepetitora, valamint doktorandusz hallgatóként folytatja ugyanitt tanulmányait. Szólókoncertjeit és kamaraestjeit nem csak Magyarországon, de immáron szerte Európában és Ázsiában is óriási siker kíséri, a világhírű Lorin Maazel által alapított és vezetett Palau de les Arts zenekar szólistáinak állandó kamarapartnere Valenciában. Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny díjazottja, a Madrid-i `International Piano Competition `döntőse, majd különdíjasa. Jelenleg a spanyolországi Unió Musical de Benaguasil konzervatórium zongoratanára és korrepetitora.

[popup][/popup]