Budapest Klezmer Band koncertje

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Kevés olyan zenekar működik hazánkban, amelyik olyan stiláris következetességgel dolgozik alakulásától napjainkig, mint a Budapest Klezmer Band.

Még kevesebb azon együttesek száma, melyek a saját zenei albumaik magas színvonalú elkészítése, a folyamatos hazai és a külhoni koncertezés mellett olyan széles területét laknák be a társművészetnek, mint ahogy azt a Budapest Klezmer Band teszi – a balettől a musicalig, a hagyományőrző dokumentumfilmtől a soknemzetiségű játékfilmig.

A Budapest Klezmer Band többnyire zenei átiratokat játszik, amelyeknek hangszerelője, feldolgozója az együttes munkácsi származású alapítója és vezetője, a zongorista-zeneszerző: Jávori Ferenc.

Az együttes Európában és Amerikában egyaránt ismert és népszerű – a Lille-i Operától, Párizson, Amszterdamon, Veronán, Bécsen, Genován át – már működésük első öt évében kontinensünk legkedveltebb koncertzenekarai közé kerültek, és 1998-tól rendszeressé váltak a zenekar Egyesült Államokbeli fellépései is – a Princeton Egyetem aulájától Washingtonig, a Beverly Hilton báltermétől az alabamai Birminghamig.

Az elmúlt években óriási sikerrel játszottak Helsinkiben, Zürichben, Bolzanoban, Rómában, Stockholmban, Münchenben, Pozsonyban és több alkalommal Londonban is.

A hagyományokból építkező zsidó zene jeles képviselői ők, de egyben a magyar kultúra elhivatott követei is. Sikerük, nemzetközi rangjuk Magyarország dicsősége is, mindannyiunké.

Az együttes – kilépve szűkebb zenei környezetéből – több alkalommal is rendkívüli sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot.

Kerényi Imre rendező felkérésére évek óta saját feldolgozásukban játsszák a Madách Színházban a Hegedűs a háztetőn című világsikerű musicalt.

A Győri Balettel készített közös produkciójukban, a “Purim, avagy a sorsvetés” című táncműben, a színpadi előadás részvevőiként adják elő Jávori Ferenc kompozícióit. A “Purim” rövid idő alatt nemzetközi hírű előadás lett, szerepeltek vele Hollandiában, Németországban, Angliában, Svédországban, Szlovákiában, Finnországban, Dániában, Olaszországban és az Egyesült Államokban – mindenhol óriási sikerrel.
A Budapest Klezmer Band egybeötvözte a klezmer muzsikát a klasszikus zenével, amikor a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére ?Klezmer szvit? címmel tíz tételes művet alkottak a két zenekar együttes megszólaltatására. Jávori művét a Dohány utcai Zsinagógában mutatták be 1999-ben, azóta minden évben előadják a Zeneművészeti Egyetemen is. A darabból CD felvétel készült a Magyar Rádióban.

A Budapest Klezmer Band több sikeres előadásban is részt vett, melyek közül kiemelkedik a világ első klezmer musicalje, a Menyasszonytánc, melynek zenéjét szintén Jávori Ferenc írta. Jellemző a nagy sikerre, hogy két év alatt több, mint 150 előadást játszottak a darabból, zsúfolt nézőtér előtt.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért. Az együttes főleg Európában, Izraelben és Észak Amerikában turnézott.

Az együttes tagjai:
Jávori Ferenc (alapító, az együttes vezetője, zeneszerző, hangszerelő) – zongora, ének
Gazda Bence – hegedű, ének
Kohán István – klarinét
Nagy Anna – harmonika
Tamás Gábor – harsona, ének
Kiss Gábor – nagybőgő
Végh Balázs – dob, ütőhangszerek
 

[popup][/popup]