Zsidó zeneművek a nagykőrösi zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A korabeli zsidó közösség adakozásából épült nagykőrösi zsinagógában Arnold Schönberg Waltzes for string orchestra, Dmitrij Sosztakovics Kamaraszimfónia és Ernest Bloch Concerto grosso című műve mellett a Solti György Kamarazenekar előadja Darius Milhaud Israel est vivant és Aaron Copland Nonett című alkotását. 

 

A zenekart Kereskedő Tamás kíséri zongorán és Masa Anita énekel.

A nagykőrösi zsinagógát egy helyi építész, Molnár Lajos tervezte, s az építkezés anyagi alapjának egészét pedig gyűjtéssel, közadakozásból teremtették elő. Szinte a teljes közösség hozzájárult az új zsinagóga felépítéséhez az építési anyagok megvásárlásával vagy díjtalanul végzett munkával. A helyi nőegylet jótékonysági és kulturális rendezvények bevételeivel egészítette ki az összeget.

A munkálatok két évig tartottak, melyek során elkészült a ma is látható, hagyományos kialakítású zsinagóga. Frigyszekrényét és tóraolvasó-emelvényét szép kovácsoltvas rács választja el a padsoroktól. A belső teret három oldalról galéria veszi körül, ahol további imahelyek találhatóak. Az épület felavatására 1925 augusztusában került sor, az avatás szertartását Hevesi Simon, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija végezte.

Időpont: 2009. november 15. vasárnap, 19:00 óra
Helyszín: Zsinagóga Nagykőrös
Pontos cím: Nagykőrös, Rákóczi u. 21.
A részletes program ide kattintva tekinthető meg

 

[popup][/popup]