Művészeti és kultúrtörténeti séta a Salgótarjáni úti zsidó temetőben

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Művészeti és kultúrtörténeti séta a védetté nyilvánított, felbecsülhetetlen értékeket őrző Salgótarjáni úti zsidó temetőben, a sétát Szegő Dóri vezeti
 

A Salgótarjáni úti zsidó temetőt az Új Kerepesi úti Köztemető 55 hektáros elkülönített területén alakították ki 1874-ben. A temető főbejáratát a híres építész, Lajta Béla tervei szerint építették 1908-ban, egy kicsit egy várbejárathoz hasonlít. Ebben az épületben találhatók a ceremoniális termek, helységek és a gondozó lakása is. A temető kialakítása után a zsidóság kiemelt családjai, személységei kaptak sírhelyet.

Híres nagyiparos dinasztiák, a bankszektor ismert igazgatóinak családi kriptái, híres művészek nyugszanak a növényzet misztikus, szinte dzsungel szerüen körbefonódott buja környezetében.

Az előző temetkezési előkészítő épületet keleti, mezopotámiai stílusban készült reliefek díszítik, sajnos az épület teteje beomlott és ma már csak a falak állnak a lassú enyészetnek átadva.

Ebben az egzotikus, benőtt növényzettel még misztikusabbnak ható temetőben 1950-ben temettek utoljára, de nemrégiben gondozott emlékművet adtak át a zsidó munkaszolgálatosok és a holokauszt áldozatainak emlékére.

A híresebb családi sírok:
Báró Weiss Manfréd és családja kriptája
Goldberger az óbudai textilgyár alapítói és tulajdonosai
Hatvany-Deutsch család kriptája

 

Időpont: 2009. március 22. vasárnap, 15:00 óra
A sétát Szegő Dóri vezeti
Találkozás a temető főbejárata előtt
(Budapest VIII. ker., Salgótarjáni út)
(az esemény díjtalan)

 

[popup][/popup]