Mítoszok földje – Gustave Moreau művészete

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Művészetet Kedvelők Délutánján ezúttal a Szépművészeti Múzeum a párizsi Gustave Moreau Múzeummal együttműködésben létrejött, a francia szimbolizmus legkiemelkedőbb festőjének alkotásaiból nyílt, kiállítás tekintjük meg, művészettörténész tárlatvezetésével.
 

 

2009. március 19. csütörtök, 16:00 óra

gustave_moreau_salome_1876.jpg 

Gustave Moreau: Salome

A kiállítás csak Budapesten, a Szépművészeti Múzeum Pergamon és Ión csarnokaiban lesz látható. Az esemény fontosságát emeli, hogy a közép-európai térségben a művésznek korábban még soha nem volt önálló kiállítása.

A kiállítás kurátora, Tóth Ferenc a párizsi Gustave Moreau Múzeum gyűjteményéből válogatja ki a műveket Marie-Cécile Forest, a Gustave Moreau Múzeum igazgatónőjével együttműködésben.

A mintegy 161 műből, ezen belül kb. 64 olajfestményből és akvarellből, valamint 97 rajzból álló válogatás a Moreau festészetében fontos szerepet játszó mitológiai illetve mítikus figurák (Salome, Orpheus, Prométheus, Herkules, Jupiter, Léda, Egyszarvú) köré szerveződik. Mindegyik csoportba legalább egy-két, az életműben kiemelkedő fontosságot betöltő és méretében is impozáns főmű kerül, ezekhez kapcsolódó kisebb festményekkel, előkészítő tanulmányokkal, rajzokkal, akvarellekkel.

A Gustave Moreau Múzeum egyedülálló gyűjteményéből összeállított együttest a festő munkásságának egy korai főműve, az Orpheusz egészíti ki a párizsi Musée d’Orsay tulajdonából.

A tárlat műveinek kiválasztásában fontos szerepet kapott, hogy hangsúlyozódjon Moreau festészetének újszerűsége, szerepének kiemelése a modern festészeti törekvések előkészítésében, egészen a tiszta absztrakcióig elmenő néhány meglepő darab bemutatásával.

Részvételi díjak tárlatvezetéssel:
Felnőtt jegy: 1600 forint
Kedvezményes jegy (nyugdíjas, diák, pedagógus): 800 forint, a jegy átvételéhez a jogosultságot igazoló dokumentum felmutatása kötelező

Találkozás a Szépművészeti Múzeum pénztáránál 15:45 órakor


Előzetes jelentkezés szükséges a [email protected] e-mail címen,
a csoport létszáma maxim 30 fő lehet.

 

Időpont: 2009. március 19. csütörtök, 16:00 óra
Helyszín: Szépművészeti Múzeum
Pontos cím: Budapest XIV. ker., Dózsa György út 41.
Információ: 311-6665
www.mazsike.hu

 

[popup][/popup]