Szefárd zenei est a 120 éves Frankel Leó úti zsinagógában

Írta: December 15. hétf?, 19:30 óra - Rovat: Kultúra-Művészetek

20 éves a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület – Ünnepelni hívunk mindenkit! Kérem, jöjjenek el, ünnepeljük közösen a Magyar Zsidó Kultúrát!

 

“Zsidós” programok nem csak zsidóknak!

 

alma_vida_y_corason.jpg

Több mint ötszáz évvel a zsidók Spanyolországból való kiűzése után világszerte jelentős érdeklődés mutatkozik a szefárd kultúra iránt. Az irodalmi és történeti dokumentumok mellett a népzene tanúskodik a legszuggesztívebben a szefárd zsidók történetéről és életéről.

 
Az „őshazából” hozott és sajátosan továbbfejlődött spanyol zsidó dialektusban énekelt dalok egyszerre bizonyítják a zsidók egykori beágyazottságát a középkori ibériai társadalomba, kultúrába, és a befogadó országokban érvényesülő asszimilációs hatásokat. Vallanak szerelemről, hétköznapokról és a zsidó hagyományról.

Az est folyamán a spanyol reneszánszot és a szefárd diaszpóra kezdeteit felidéző dalok után egymásba fűzve szólalnak meg szerelmi, esküvői dalok, altatók és hosszabb lélegzetű balladák.

A zeneszámok között dalszövegek és prózai szemelvények is elhangzanak, így a műsor nem csak zenei élményt kínál, hanem bepillantást enged a szefárd zsidók történetébe és sokrétű kultúrájába.

Fellépő:
Alma, vida y corazon  (Lélek, élet, szív)
Az együttes interpretációjában az eklektikus hangszer-összeállításnak és a tagok többirányú képzettségének és zenei érdeklődésének megfelelően népzenei, historikus és klasszikus európai műzenei hatások keverednek.

Közreműködik:
Sztanka Dóra – narrátor
Budai Miklós- ének, lant, gitár
Gyulai Csaba – ütőhangszerek, gadulka
Jánosházi Péter – cselló
Pintér Ágnes – ének, reneszánsz hárfa

Időpont: 2008. december 15. hétfő, 19:30 óra
Cím: Budapest II. ker., Frankel Leó út. 49.
(belépődíj 1400 Ft.)

 

[popup][/popup]