Kaláka: Kányádi Sándor – Hangzó Helikon-sorozat

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

„A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti« dallamot”. 

kaláka.jpg

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Kányádi Sándor a Kalákát 1994-ben, az együttes fennállásának huszonötödik esztendeje alkalmából. Ez tizenhárom évvel volt azt követően, hogy az 1981 márciusában Csíkszeredában muzsikáló zenekar egy kislemezen meghallotta az Elveszett követ című versét mondó Kányádit. Az a felvétel óriási hatással volt a Kaláka tagjaira: akkor vált világossá számukra, hogy repertoárjuk a Kányádi-verseket sem nélkülözheti. Innentől aztán „szépen szaporodtak a Kányádi-dalok.

Később megismerkedtünk Sándor bácsival, utaztunk ide-oda együtt, élveztük történeteit, versmondását” – olvasható a Hangzó Helikon-sorozat Kányádi című kötetében, amellyel a Kaláka 2004-ben, hetvenötödik születésnapjára „jó egészséget és fiatalos alkotókedvet kívánt Sándor bácsinak”, s amely most a Művészetek Palotája immár hagyományos Hangzó Helikon-estjeinek újabb darabjaként – a költő közreműködésével – terítékre kerül.

Közreműködnek:
Becze Gábor – ének, nagybőgő, Gryllus Dániel – ének, furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, Gryllus Vilmos – ének, gitár, cselló, doromb, Radványi Balázs – ének, gitár, mandolin, cuatro, brácsa

Az est vendége:
Kányádi Sándor

Időpont: 2008. november 16. vasárnap 19:30 óra
Helyszín: Művészetek Palotája – Fesztivál Színház
Pontos cím: Budapest IX. ker., Komor Marcell u.1.
Weboldal: www.mupa.hu
Jegyárak: 1100.- 2300.- 2900.- Ft
[popup][/popup]