„UTAK” – Meghívó a Roma Holokauszt Emléknapjára

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

2008. augusztus 2. szombat, a roma holokauszt emléknapja. A Holokauszt Emlékközpont ez alkalomból olyan programot szervezett, amelyben nem csupán a szenvedésről, megpróbáltatásokról esik szó, hanem a cigány kultúra gazdagságáról, a tehetséges fiatalokról és általában a kisebbségi létről napjainkban.

 

Kora délutántól estig tartó rendezvényünk előzetes programját abban a reményben küldjük meg, hogy azok között talál olyat, amelyet személyesen is megtisztel majd érdeklődésével.  

14.30-15.30 óra:
Tolerancia és befogadás – roma diákok szemével  
• Workshop  a pécsi Gandhi Gimnázium és a magyarmecskei Általános Iskola diákjaival; moderátor: Heindl Péter tanár
• közönség: tanárok, diákok, roma szervezetek képviselői minden érdeklődő vendégünk Heindl Péter tanár,   általános iskolás  tanítványaival  hónapok óta kutatja  Magyarmecskén a falu hajdani zsidó lakosainak a sorsát, a baranyai Magyarmecskén .  A kiindulópont egy családi albumból váratlanul előkerült fénykép volt:  a tizenéves Lilit ábrázolta, aki ’44-ben –  a többi zsidó lakossal  együtt – nyomtalanul  eltűnt a faluból. 

Heindl Péter és ifjú csapata – kiterjedt nyomozásba fogott, és most már egyre több mozaikdarabkát tudnak egymás mellé illeszteni, és több mint hatvan év múltán, lassan kezd kirajzolódni előttük a  kép…  A roma gyerekek kutatása  nagyban  hozzájárult, hogy  a 11 zsidó holokauszt áldozat  emléktáblát kap  augusztus 8-án,  délelőtt 11 órakor, a Falunapon Magyarmecskén.   A diákok „botlatókövet” is állítanak majd Lili emlékére:  a kő és a réztábla árát is maguk gyűjtötték össze.  

A műhelybeszélgetés arról is szól  majd,  miért fontos megőrizni az egykori zsidó közösség emlékét, miért kell megemlékezni a tragédiáról,  és  miképpen kell szembenézni a  múlttal azért, hogy hasonló tragédia soha többé ne fordulhasson elő.

A  beszélgetésen részt vesz a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium  néhány diákja is: közülük két hátrányos helyzetű, roma  diáknak lehetősége nyílt, hogy elnyerjen egy négy éves ösztöndíjat a University of Texas amerikai egyetemre.

*

15.30 – 17. 20óra:
Az indiai zenétől az Auschwitz balladákig
Filmvetítés: Latcho Drom (színes, feliratos, zenés francia dokumentumfilm, 103 perc, Rendező: Tony Gatlif, 1993)

„Latcho Drom” – jó utat jelent cigányul, s a film a vándorlása során messzire jutott, szétszóródó cigány népet mutatja be, az exodus útvonalát követve Észak-India kies tájaitól az elnéptelenedő spanyol falvakig. Szubjektív történelmi tabló, ahogy minden cigányban egyénre szabott a múlt, tudatos s a múltból fakadó a hagyomány parancsa is. A szenvedés szorítja össze őket, dalokba formált jajszavait mostanig elnyomta az európai kataklizmákat követő általános jajveszékelés.

A fergeteges francia film Magyarországon eddig csak szűk körben, a Cirko-Gejzír moziban volt látható. Bemutatásával a roma nép hányatott történelmét és színes kultúráját szeretnénk közelebb hozni nézőinkhez.

• A filmet bevezeti: Pécsi Katalin, angol szinkron tolmácsolás: Riszovannij Mihály
• Részt vesznek: a nemzetközi tanárdelegáció tagjai, a roma workshop résztvevői és vendégeink
• A zene megelevenedik a Latcho Drom-ból: Karaván Familia

*


17.30-17.45 óra:

Emlékmécsesek lerakása a Nevek Falánál
• Megemlékezés: Heindl Péter
• Zene: Karaván Família
• Részt vesznek a nemzetközi tanárdelegáció tagjai, a „roma workshop” résztvevői és vendégeink

*

18.00-tól:
Közös megemlékezés a Nehru Parkban

Időpont: 2008. augusztus 2. szombat, 14.30 órától
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont
Pontos cím: Budapest IX. ker., Páva u. 39.
Weboldal: www.hdke.hu

 

 

[popup][/popup]