“Zsidó emlékhelyek az oktatásban” – debreceni tanárképző szeminárium az ESJF és a Centropa szervezésében

Írta: Centropa - Rovat: Közösség

Számos emlékhely őrzi a magyar zsidóság több száz éves történelmét: az épületek, az utcák, amelyeken nap mint nap végigmegyünk, a borostyánnal benőtt temetők emberi sorsokról, egy gazdag kultúráról mesélnek, amely mindannyiunk öröksége. Október 18-19 között megrendezésre kerülő debreceni tanárképző szemináriumunkon interaktív módszerek segítségével mutatjuk be, hogyan használhatóak a zsidó temetők és más emlékhelyek az oktatásban. A képzésre szeretettel várjuk általános- és középiskolás pedagógusok jelentkezését.


A kétnapos képzés során beszélünk a zsidó temetők sírkövein szereplő szimbólumok és héber betűk értelmezéséről, szakértők segítségével megismerjük a magyarországi zsidó közösség örökségét. A pedagógusok elsajátítják a Centropa modern oktatási módszereit is és lehetőségük lesz az ESJF és a Centropa veterán tanáraival együttműködve interaktív, modern óraterveket készíteni, melyekkel benevezhetnek nemzetközi óraterv versenyünkre is. Továbbá a szemináriumra jelentkezők részt vesznek majd a Centropa „Történetek egy családi albumból” című kiállításmegnyitóján, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk 2020. október 18-án 17 órakor a Pásti utcai Zsinagóga dísztermében.

A szeminárium része az Európai Bizottság által támogatott “Rescue by Recognition – Mapping the Jewish Cemeteries of Europe” / “Ismerd meg és mentsd meg: Európa zsidó temetőinek feltérképezése” című kísérleti projektnek, melynek keretein belül 1,700 európai zsidó temetőt térképezünk fel. A projekt az ESJF (European Jewish Heritage Initiative), a Centropa és a Foundation for Jewish Heritage (Zsidó Örökségért Alapítvány) együttműködésében valósul meg. Hét európai országban, így Magyarországon, Horvátországban, Grúziában, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Ukrajnában szervezünk oktatási programokat. Reméljük, hogy tevékenységünkkel felhívjuk a figyelmet Európa zsidó örökségére, és arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy vállaljanak aktív szerepet a helyi zsidó temetők megőrzésében.

Az együttműködésről

„Ismerd meg és mentsd meg: Európa zsidó temetőinek feltérképezése” projektünk az Európai Bizottság által támogatott program, melynek célja az európai zsidó temetők megőrzése. Három vezető zsidó civil szervezet – az ESJF, a Centropa és a Foundation for Jewish Heritage – összefogásában 1,700 zsidó temetőt térképezünk fel, 7 európai országban szervezünk oktatási programokat, és hosszútávú védelmet biztosítunk az európai zsidó emlékhelyek számára. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a zsidó temetőkre, és arra biztassuk a fiatalokat, hogy aktív szerepet vállaljanak az emlékhelyek megőrzésében.

[popup][/popup]