Újra kinyit egy imaház a Vörösmarty utcában

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Az 55. szám alatt található kis zsinagógát 1983-ban zárták be. A MAOIH felügyelete alá tartozó zsinagógát most Oirechman Smulik Chabad rabbi nyitja meg újra, és ide várja a híveket augusztus végétől. A tervek szerint ez alkalommal befejezik “a közösség nagylelkű adományából” megírt új Tóratekercset, és egy “különleges szombatot töltenek együtt” a közeli Radisson Blu Béke szállodában.

Oirechman rabbi és családja (Forrás: Pesti Stibl fb oldal)

A részletekről a zsinagóga Pesti Stibel nevű facebook oldalán lehet tájékozódni.

Ugyanezen az oldalon Cseh Viktor írja meg, ami a „stibel” előtörténetéről tudható.

“A Vörösmarty utca 55. szám alatti imaházról, s általában az egyleti imaházakról csak töredékes információkkal rendelkezünk. Pedig, a második világháború előtti Budapesten számos egyleti imaház működött – példának okáért az utcában is volt egy másik, a „Bét Sámáj(áhu)”, a Vörösmarty utca 20. szám alatt.

Az egyleti imaházak és „minjon”-ok (minjánok) – merthogy „válogatottabb” társaságok is több esetben külön imádkoztak a zsinagógáktól, így például Kahan-Frankl Samunak (1890–1970), az Orthodox Központi Iroda elnökének is volt saját minjánja, a „Frankl-minjon”, mely egyébként a Vörösmarty imaházakhoz igen közel, az Eötvös utca 19-ben volt – az orthodox hitközség égisze alatt működhettek. Az imaházaknak minden évben kérvényezni kellett a hitközség vezetésétől, hogy engedélyezzék számukra a következő zsinagógai évi működést.

A Vörösmarty utcai imaház létrejöttének pontos idejére csak következtetni lehet. Perczel Anna építész-urbanista (1942–2021), a lathatatlan.ovas.hu projekt egyik megalkotója az imaházzal kapcsolatban azt sem tartotta kizártnak, hogy az esetleg a bérházzal, mely 1893-ban épült, egyidős lehetne, azonban erre vonatkozó hiteles forrással nem rendelkezünk.”

Teljes cikk

[popup][/popup]