Szerveződj! – Sávuot éjszaka a Bálint házban

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Idén május 25-én csütörtök este tartja a JCC Budapest – Bálint Ház hagyományos, egész éjen át tartó sávuoti eseményét. 

A Bálint ház a Révay utcában

A zsidóság nagyon régóta szerveződik. Hisznek a kiállásban, akár a hatalom ellenében történő szerveződésben, ha az alapértékeket érzik veszélyben. Amikor Mózes elindult a kőtáblákért, többszázezer ember várta a kinyilatkoztatást, a törvényeket, melyek társadalmuk alapját képezik majd, és lehetőséget adnak, hogy ne lehessenek többé olyan kiszolgáltatottak, mint voltak.

Idén Sávuotkor ezt ünnepli a Bálint Ház. Május 25. éjszakáját ismét tanulással töltik, melynek fő témája a szerveződés lesz.

Kerekasztal-beszélgetések és előadások aktuális vagy történelmi témában váltják egymást egészen hajnalig, szakértők és közismert civil szervezetek képviselői által.

A fellépők között lesz Heisler András, a Mazsihisz előző elnöke, Konrád Miklós történész, Moskovics Judit televíziós újságíró, Radó Péter oktatáskutató, Kovács András szociológus, Lánchidi Péter művészettörténész, dr. Langer Ármin rabbi, Takáts Márk Dávid esztéta, Vári György, a Bét Orim vallási vezetője, Zeitler Ádám rabbijelölt, és Dé:Nash rapper, aki ezúttal szociológusként ad elő. De jelen lesznek olyan civil szervezetek képviselői, mint a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Patent Egyesület, és a zsidó ifjúsági szervezetek is képviseltetik magukat a témában. 

Mint mindig, most sem csak a komolyságé lesz a főszerep: Balla Gergely, a Platon Karataev egyik frontembere ad szólókoncertet, az ügyeskezűek pedig Dankovits Eliza (NM by Eliza) segítségével tanulhatnak meg hímezni egy gyorstanfolyam keretében. 

Az eseményt a Szim Salom és a Bét Orim vallási közösség közös istentisztelete nyitja meg.

A részvétel természetesen ingyenes. További információkat, a pontos programot, ezen kívül Sávuot ünnepéről a savuot.balinthaz.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. A program a JCC Budapest – Bálint Ház és a Limmud Magyarország, illetve a Hasomer Hacair Magyarország és a Hanoar Hatzioni Hungary együttműködésében jön létre.

[popup][/popup]