Sóletfesztivál: Nyolcezer sólet, tízezer látogató

Írta: zsido.com - Rovat: Közösség

Nyolcezer sólet, tízezer látogató. A nyár utolsó vasárnapján hatalmas sikert aratott a területében és programjaiban kibővített II. Sóletfesztivál. Az EMIH által az erzsébetvárosi Kazinczy utcában megtartott, tízezer vendéget vonzó rendezvény minden korosztályt jóllakatott, és nemcsak sólettel. A gasztronómiai-kulturális fesztivál bebizonyította: kell és lehet is népszerű új hagyományokat teremteni a zsidó közösségi életben, sőt, akár azon túl is.

sóletFél tizenkettőkor hömpölygött a tömeg a Kazinczy utcában, és szinte minden sólet-sátor előtt sorok álltak. Ám nem kellett sokat várni az ízletes ebédre, mert a szervezők a tavalyi elsöprő érdeklődésből és igényekből tanulva, idén több mint nyolcezer adag sólettel készültek, amelyek között megtalálható volt az amerikai, a marokkói, a jemeni, a magyar, a lengyel és az izraeli sólet is.  Nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyik bizonyult a legfinomabbnak és a legnépszerűbbnek, mert szinte mindegyik sátornál folyamatosan szükség volt a pótlásra, de talán a magyar sólet sátrainál jártak a legtöbben.

Kérdezd a rabbit!

Feltűnő volt, hogy az emberek jelentős része az igazi fesztiválhangulatban nemcsak az étkezési sátrakat kereste fel, hanem a családosok az egész nap zajló, interaktív gyerekprogramokat is gyakran látogatták (Muppet Show-let, Szamóca bohóc), sokan mentek a Bét Menáchem Gyermek Oktatási Központ standjához, valamint a Tett és Védelem Alapítvány és a Cedek Szeretetszolgálat pultjaihoz is. Többeket vonzott a „Kérdezd a Rabbit!” – stand, ahol bárki bármilyen kérdést feltehetett a jelenlévő rabbiknak, akár zsidóságról, akár személyes témákról legyen szó. Ezzel éltek is a látogatók, a legtöbben a magánéletükkel kapcsolatban tettek fel kérdéseket, és a rabbik állták a sarat. Nógrádi Bálint rabbitól megtudtuk: volt, akit a zsidóság és a kereszténység közötti különbségek érdekeltek, de sokan kérdezték őt a kóserságról, a szombat-tartás szabályairól is.

A teljes cikk itt olvasható

[popup][/popup]