Sétafesztivál – a Mazsike rendezésében

Írta: Szombat / Mazsike - Rovat: Közösség

Budapest szembetűnő és rejtett értékeit mutatja be az első Sétafesztivál.

Első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a fővárosban október 12-14-ig a Séta fesztivál – Sétál a Budapest című rendezvényt, ahol különféle tematikára épülő, nappali és esti túrákra várják az érdeklődőket. A vezetett sétákon többek közt a metró művészetét, Zugló szecessziós épületeit, a fővárosi temetők kincseit, illetve kávéházak történetét is meg lehet ismerni. Az eseményt a Fővárosi Önkormányzat is támogatja.

Sétál a Budapest – ezzel  mottóval indul útjára az első Séta Fesztivál, amely október 12. és 14. között számtalan útvonalat bejárva mutatja meg az érdeklődőknek a főváros rejtett, ám mégis nap mint nap a szemünk elé táruló kincseit, a múlt értékes lenyomatait. A tematikus városjárások nemcsak nappal, de este is zajlanak majd. Több csoportot indítanak kifejezetten iskolásoknak is, hogy a diákok így egészíthessék ki valós élményekkel az órán tanultakat.

A Séta fesztivál – Sétál a Budapest házigazdája és szervezője az idén 30 éves Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, amely évekkel ezelőtt elsőként szervezett tematikus sétákat az akkoriban még felfedezetlen pesti zsidó negyed értékeinek, múltjának, megmentésre váró épületeinek bemutatására. A sétákra épülő programok sikere nyomán, illetve személyes élményéből fakadóan az egyesület ügyvezetője kezdeményezte az őszi rendezvényt.

Takáts Annamária, a Mazsike ügyvezetője

„A fesztivál ötletét egy barátom felvetése ihlette, aki megkérdezte, amikor Budapesten sétálok, lefelé vagy felfelé nézek. Rájöttem, hogy bizony lefelé, ezért onnantól kezdve tudatosan kezdtem el figyelni a körülöttem lévő nyüzsgő várost, az épületeket, tereket, utánajártam néhány különlegességnek, és arra jutottam, hogy ezt az élményt másokkal is meg kell osztani.” – mesélte Takáts Annamária, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetője.

A Séta Fesztivál – Sétál a Budapest programjai között találhatók zsidó kulturális örökséget bemutató túrák is, ugyanakkor rengeteg más témakör alapján is fel lehet fedezni a fővárost. Lesz például családos séta, irodalmi séta, kávéházas séta, illetve a közelgő, október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából „Séta a lyukas zászló nyomában”. Az túrákhoz csatlakozók ellátogathatnak többek közt a Köztársaság téri pártházhoz, az Andrássy út villáihoz, A Vakok intézetéhez, a Kazinczy utcai Mikvéhez, illetve barangolhatnak a Duna-korzón vagy a Várkert bazárban, de más szemmel nézhetnek a metróra is.

A Séta fesztivál – Sétál a Budapesthez több, városi sétára specializálódott idegenvezető cég is csatlakozott, de igazi kuriózumként a 20-25 fős csoportokat sok esetben szakavatott művészetmutatók és múzeumpedagógusok kísérik majd.A hagyományteremtő jelleggel megrendezett fesztivál nyitó rendezvényén, október 12-én a K11 Művészeti és Kulturális Központban koncertet ad a Cabaret Mendrano Az esemény zárásakor pedig a program szervezője szakmai konzultációt tart a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel, illetve a látogatók véleménye alapján díjazzák a legjobb sétáltatókat és sétaútvonalakat.  A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a weboldalunkon lehet, október 10-ig.

[popup][/popup]