Sávuot – ünnep, közösségi élmény, tanulás, virrasztás

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

A BZSH-Mazsihisz zsinagógai ünnepségein kívül a Bálint Házban és a Chabad-EMIH rendezvényein, az imák mellett egész éjszakai tanulással, közösségi gondolkodással is köszönthetik az érdeklődők Sávuot – a Tóraadás – ünnepét.

Bálint Ház

Itthon. Otthon. Haza. Egyszerű, egyesek számára könnyedén definiálható fogalmak. Mások számára azonban kérdéseket vetnek fel. Mi határozza meg, hol az otthonunk? Mi magunk, vagy a környezetünk? Mi a haza? Ahová születtünk, vagy amit választottunk? Őseink kultúrája vagy a saját döntésünk alapozza meg, hogyan tekintünk a világra és benne önmagunkra? A vér kötelez, a szeretet, vagy a kényszer?

Idén Savoutkor – a Tóraadás ünnepének éjjelén – Izrael állam 70. évfordulója kapcsán ezek a kérdések is terítékre kerülnek. Művészek, tudósok, gondolkodók gyűlnek össze, akik mind más módszerekkel kutatják a választ. Az író tollán, a színész érzelmein, a kutató elemzésein keresztül nem csak a saját, hanem a velünk együtt keresők lelkébe is betekinthetünk.

Akik biztosan velünk lesznek: Balázs Gábor • Bihari Ádám • Borgula András • Büchler András • Büchler Tamás • Gadó János • Gergely Ágnes • Győri Gábor • Fináli Gábor rabbi • Fares Saeb • Menjek/Maradjak (Józsa László és Hernáth Csaba) • Kapelner Zsolt • Kelemen Katalin rabbi • Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Takáts Andrea és Kardos Dániel) • Partnership2Gether שותפות ביחד – Otthon Egymásnál • Polnauer Flóra kántornő • Raj Ferenc rabbi • Sallói István • Talmud nem csak Nőknek/Talmud not only for Women (Csepregi Zsolt) • Toronyi Zsuzsa • Wirth Judit

Miért pont éjjel?

Savuot a TÓRA ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPE. Ilyenkor végigtanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk.

Játék – Nyeremény

Akik az utolsó előadást is végigtanulják velünk, azok között két belépőt sorsolunk ki a Gólem Színház Anat Gov: Jaj, Istenem! című darabjának május 31-ei bemutatójára.

Részletes program

22:00 és 03:00 között párhuzamos sávokban futó, 45 perces előadásokkal várunk. Minden előadást 15 perc frissítő szünet követ, amikor kóser és nem kóser finomságokról is gondoskodunk. Az utolsó program hajnali 04:00-kor ér véget.

20:00 Kapunyitás

20:25 Tanéjnyitó, Fritz Zsuzsa a Bálint Ház igazgatójának megnyitója – Nagyterem
20:30 – 21:45 Izrael, az Ígéretek Földje – kerekasztal beszélgetés – Nagyterem
A beszélgetésbe olyan közismert és kevésbé közismert beszélgetőtársakat hívtunk, akik hosszabb-rövidebb ideg éltek Izraelben. A saját Izrael-képükről kérdezzük őket, és arról, hogy hogyan írta át a kinti élet számukra itthon/otthon fogalmát, hogyan változtak ők maguk, vagy az életük, vagy az, ahogy a világot látják. Moderátor: Büchler András

  • Gergely Ágnes (kommunikációs szakember, tréner): Egy karakteres 3 évessel, két pizsamás 6 hónapossal és egy Izraelbe kihelyezett férjjel indultunk neki az új életnek 8 évvel ezelőtt nem tudva, hogy csak néhány évre, vagy örökre szól az út. A kiküldetésből végül csak 2,5 év lett, de a közel-keleti kavalkád élménye örök.
  • Wirth Judit (coach): eredetileg nyelvész, majd jogász, még később coach lettem, és immár 20 éve a női jogokkal, főként a nők elleni erőszak elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó aktivista, segítő és szakértő. A 80-as évek végén, 90-es évek elején éltem Izraelben.
  • Sallói István (a Beitar Jerusalem egykori labdarúgója): Én voltam az első magyar aki az izraeli ligába igazolt 1994-ben. A két gyerekünk itthon született ’95 és ’96 nyarán, de mindketten kint nőttek fel. 2001 januárjában hagytam abba a focit és jöttünk haza. Tizenhat évig sportvezetőként dolgoztam különböző klubokban, mostanában pedig egy játékosügynökségnél dolgozom. A Beitar szurkolókkal a mai napig tartom a kapcsolatot.

22:00 – 22:45
Cion szeretete Hágár országában (Magyarországon) – Nagyterem

Dr. Raj Ferenc, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapító rabbija, a kaliforniai Berkeley Beth El Közösségének emeritus rabbija.
Kevésbé ismert történelmi tény, hogy a magyarországi zsidók már a 17. században is vágyódtak a Szentföld felé. Dalban, versben és prózában szólaltatjuk majd meg Hágár országának legjelesebb képviselőit, akiknek örök-értékű tanításaik a mai napig is inspirálnak bennünket. Raj Ferenc személyes élményei, mint az 1960-as évek illegális cionista mozgalmainak egyik vezetője is szóba kerülnek az előadásban. Dalokkal és imákkal közreműködik Polnauer Flóra kántornő.

Hova kerültem? – izraeli magyarok tűzvonalban – Maceszgombóc
Bihari Ádám, tévériporter
Izraeliként és magyarként futni a rakéták elől ugyanolyan érzés – vajon tényleg ugyanolyan? Egy magyar származású mentős kalandjai a legkeményebb kelet-jeruzsálemi negyedekben, kint tanuló diák túlélőpraktikái, fegyverhordozóvá vált magyarok a Szentföldön. Bihari Ádám tévériporter rövid dokumentumfilmje és személyes tapasztalatai háborúkról és konfliktuszónákról.

Izrael – időben vagy térben épített palota? – Salom klub
Kelemen Katalin, rabbi
Hogyan viszonyul hagyományunk az idő, illetve tér szentségéhez? Milyen veszélyeket rejt magában a territoriális gondolkodás? Mely valós értékek tehetik szentté az Ígéret Földje eszméjét? Mi módon vihető be a gender-szemlélet a modern Izrael államról alkotott képünkbe? A Szim Salom rabbijának előadásában a Tánách, a midrás irodalom, Maimonidész, A. J. Heschel és kortárs feminista írók szövegei alapján fogunk gondolkozni e kérdésekről.

23:00 – 23:45
Anat Gov: Jaj, Istenem! – Nagyterem
Borgula András, a Gólem színház, művészeti vezető
A Gólem készülő bemutatójából részleteket olvas fel Borgula András és a közönség. A nemrégiben elhunyt Anat Gov hazájában, Izraelben igen népszerű szerző volt. A darab élesen és abszurd humorral megtűzdelve reagál az emberiség legfontosabb kérdéseire. Van-e Isten? Ha van, akkor mi a baj vele? Lehet-e depressziós? Lehet-e kegyetlen és igazságtalan? És mit szól ahhoz, ahogy élünk? A zsidóság Istennel való különleges viszonyából adódóan elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb maga a zsidó színház is foglalkozzon hittel kapcsolatos kérdésekkel. Létezhet-e Isten abban a világban, amit az emberiség az utóbbi időben kialakított? Jelenlegi társadalmunk olyannyira megosztott, és oly sok hibát elkövet, oly sok az értelmetlen (-nek tűnő) szenvedés, hogy nehezen hihetjük, valaki fogja a kezünket. És mi köze van mindehhez Jóbnak?

A Retikül bemutatja: Fenákel Judit: A fénykép hátoldala – Maceszgombóc
A női irodalmi szalon, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület évek óta zajló sikeres sorozata ezúttal a Bálint Házba látogat. Fenákel Judit: A fénykép hátoldala című regényéből készült estet összeállította és előadja: Takáts Andrea színésznő, zenei munkatárs, és gitáron játszik: Kardos Dániel. A többgenerációs családregény főszereplői mély érzékenységgel, és finom humorral megrajzolt nőalakok. Történetük sokféleképpen szól a hely-és az otthonkeresésről a XX. század második felének viharos éveiben.

Faces – of Israel, and a people living there – Salom klub
Fares Saeb, Deputy Chief of Mission, Embassy of Israel, Budapest, Hungary.
The professional, personal and family  challenges of being an Israeli diplomat. Representing the Jewish state as a non-Jew. The question of language, identity and where is home to raise a child. (The langauge of the lecture is English / Angol nyelvű előadás)

00:00 – 00:45
A diaszpóra dilemmái – Nagyterem
Beszélgetőtársak: Gadó János, a Szombat szerkesztője és Győri Gábor, a Policy Solutions intézet vezető elemzője
A diaszpóra zsidó közösségeit a 21. század elején többféle veszély fenyegeti. Elöregedés, kivándorlás, asszimiláció és szekularizáció – csak a legfőbbek azok közül, amelyekkel a zsidó közösségeknek világszerte és Magyarországon is meg kell birkózniuk. Emellett olykor, és egyre gyakrabban válik megosztóvá Izrael kérdése is: hogyan viszonyulunk az immár hét évtizedes zsidó államhoz, elvárható-e alapból a lojalitás és amennyiben igen, mit jelent ez? És mi mit várunk a zsidó államtól azon túl, hogy mentsvár maradjon vészhelyzetben? Egy többnyire liberális és/vagy balra hajló közösségben dilemmává válik emellett az is, hogy hogyan viszonyuljunk egy egyre inkább tartósan jobboldali berendezkedésű Izraelhez. De jogos-e egyáltalán elvárni Izraeltől, hogy mentsvár maradjon, hogy feltétlenül kiálljon a zsidóság védelmében, hogy ha ez a lojalitás nem kölcsönös? Vannak olyan dilemmák, amelyekre nincs megoldás, de olyan nincs, amelyről nem érdemes vitatkozni.

Yitzhak és a Soros ügynökök a Menjek/Maradjak sorozatban – Maceszgombóc
Józsa László, producer és Hernáth Csaba, operatőr-vágó
A társadalmi vállalkozásként működő, Erasmus Euro Mediadíjas Menjek/Maradjak sorozat a Magyarországot az EU csatlakozás óta elhagyó, főleg fiatalok életét dokumentáló kezdeményezés. Társadalomtudósok, filmes szakemberek, cégek, és civilek bevonásával 2013. óta készítünk dokumentumfilmeket, kutatásokat, rendezünk fórumokat, hogy tabuktól és politikai sallangoktól mentesen beszéljünk az egyik legfontosabb kelet-közép európai társadalmi jelenségről.

Ősi szövegek – mai problémák – Salom Klub Fináli Gábor rabbi Hogyan segítenek az ősi zsidó szövegek értelmezni jelen korunk kérdéseit? Erre hoz példákat Fináli Gábor rabbi.

01:00 – 01:45
Hol született Theodor Herzl, és miképp legyünk büszkék erre? – Nagyterem
Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója
Izrael Állam megálmodója, Theodor Herzl Pesten született és élt 18 éves koráig. Ismerjük meg életének pontos helyszíneit, és virtuális sétán kövessük végig, hogy merre járt, mit láthatott, mi inspirálhatta gyerekkorában.   A hazatérés filozófiája – Maceszgombóc
Kapelner Zsolt, filozófus (doktorandusz, CEU)
Az otthontalanság a modern emberi élet meghatározó jellemvonása. A hagyományai, közösségei, értékmeghatározottságai közül kiragadott egyén fogódzók nélkül, magára hagyva sodródik egy ismeretlen világban idegenek között. Mit jelentene azonban a hazatérés? Sokak szerint: az egyén visszaágyazását valamely organikus közösségi létbe, hogy újra egy önmagánál nagyobb szerves egész integráns részévé váljon. Ez a válasz azonban a modernitás otthontalanságának alapvető félreértéséből fakad; egy valódi megoldás a hazatérés fogalmának egy mélyebb, filozófiai elemzését teszi szükségessé.

Jeruzsálem – egységben az erő? – Salom klub
Csepregi Zsolt (Antall József Tudásközpont Biztonságpolitika Irodájának vezetője, korábban az Izraeli Kulturális Intézet és a Jerusalem Center for Public Affairs külpolitikai kutatóintézet munkatársa) előadása a Talmud Nem Csak Nőknek projekt szervezésében.
Donald Trump amerikai elnök beváltotta kampányígéretét, áthelyezi az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe. Izrael az egyetlen olyan ország a világon, amelynek fővárosát a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismeri el, helyette Tel-Avivban szolgálnak nagyköveteik. Három világvallás szent városának, Izrael “osztatlan és örök fővárosának” jövője az izraeli-palesztin békefolyamat kulcskérdése, ezernyi nemzetközi vita tárgya. Az előadás Jeruzsálem nemzetközi jogi státuszát vizsgálja, továbbá a város szerepét az izraeli és globális politikai életben, megvizsgálja, van-e olyan megoldása a kérdésnek, amelyet mindenki elfogadhat?

02:00 – 02:45

Hontalanul – avagy a bolygó zsidó megpihen a Bálint Házban – Maceszgombóc Büchler Tamás
Napjainkban a világon közel 70 millió ember menekült el az otthonából; 12 millió embernek még állampolgársága sincs, azaz hontalan, ami a nemzetközi jogban talán a legtragikusabb kategória. Sokan természetesnek vesszük, hogy van otthonunk: alapvető, elengedhetetlen része az életünknek, pedig zsidóként bőven van történelmi tapasztalatunk arról, hogy milyen amikor nincs. Negyven évnyi sivatagi vándorlás; a bolygó zsidó évszázadokon átívelő legendája; az eviani konferencia, ami a világháború előestéjén elvágta a zsidók elől a menekülés lehetőségét; az afrikai menekültek deportálása napjainkban Izraelben – bőven van miről beszélgetnünk.

Partnership2Gether – Otthon Egymásnál – Salom Klub A Partnership2Gether (P2G) egy a Szochnut ernyője alatt autonóm formában működő nemzetközi szervezet, mely Izrael különböző régióit köti össze zsidó közösségekkel világszerte. Budapest Nyugat-Galileával és 14 amerikai várossal áll kapcsolatban, akikkel a legkülönbözőbb programok és kezdeményezések révén egy igazi nagy zsidó családdá kovácsolódtak az évek során. Mi köthet össze embereket, hogyan lehetünk otthon magyar zsidóként idegen városokban, ismeretlen emberek között, és hogyan hozhatjuk közel saját otthonunkat a program külföldi résztvevőihez? Erről mesél a Partnership2Gether szervezet budapesti baráti köre.

03:00 – 03:45
Emigráció, hazatérés, család és vegyesházasság Ruth könyvében – Nagyterem
Balázs Gábor, eszmetörténész
A zsidó kultúra folyamatos megújulásának egyszerre feltétele és bizonyítéka, hogy a hagyomány klasszikus szövegeit folyamatosan újraértelmezzük. A zsidó Szentírás, a Tánách csaknem ezer év alatt keletkezett írásokat gyűjt egybe és felveti szinte az összes olyan kérdést, amely a történelem során foglalkoztatta a zsidó közösség tagjait. Ruth könyve kapcsán fogjuk megvitatni, hogy gazdasági, politikai válság idején az emigráció megoldás-e, az alija Izraelbe hazatérés-e és vajon előre vagy visszalépett-e a zsidó közösség a hozzá csatlakozni kívánó nem-zsidók befogadása területén az ókorhoz képest?

EMIH-Chabad Lubavics (Óbudai zsinagóga, III. kerület, Lajos utca 163.)

2018.05.19.

19:30 Mincha délutáni ima
20.00 Köves Slomó: “Ne legyenek idegen isteneid…?” – Zsidók és az amulettek
20.45 Mááriv ünnepi esti ima
21.15 Kidus és ünnepi vacsora
22.15 A közösség tagjainak előadásai
22.15 Haraszti György: Kiket és hogyan sújtott a Numerus clausus?
22.15 Stell Isaac (angolul): Hogyan lehet mindenkinek megadni az ártatlanság vélelmét?
22.30 Szántó György: Sztálin, Truman, Izrael -Izrael államának létrejötte és a nagyhatalmak
22.45 Lefkovics Péter: “Mint zsidóban a fájás…” – A zsidók vándorlása a Proféták könyveiben
23.00 Benkő Balázs: Hol itt a logika? – A 13 talmudi argumentácios eljárás
23.15 Szabó György: Zsidók és zöldségek – Mitől lehet tréfli egy fejes saláta?
23:20 Herrman Maximilián: Miként kapcsolódik a Bamidbar hetiszakasz  a Savuot-i Tóraadáshoz?
23:25 Klein Péter: A politika és a vallás Izraelben
23.30 Lefkovics Zsófi: Pápák és zsidók viszonya
23.45 Herrman Arie: A Holokauszt háláchikus kérdései – vallásjogi kérdések a Vészkorszakban
24.00 Gönczi Péter: Ki a zsidó?
00.15 Szalai Kálmán: “Marslakók” esete az atombombával, sorsfordító momentumok a zsidó tudománytörténetben
00.30 Győrfi László: Mitől kóser a tej?
00.45 Szirmai Viktor: Magyar zsidók a török uralom alatt
01.00 Köves Slomó: Kóser -e a laboratóriumban készült hús?

Vasvári Pál utcai zsinagóga  (VI. kerület, Vasvári Pál utca 5.)
2018.05.19.

19.45 Délutáni ima
20.10 Oberlender Báruch rabbi: Ki örökli a 6 millió mártír után maradt uratlan vagyont?
21.00 Esti ima

21.30 Bét Menáchem iskola (Dohány utca 32-)!!!!! Sevá brachot lakoma
22.20 Moshe Lázár milánói rabbi : A milánói zsidó közösség szolgálatban
23.00 Deutsch Jehuda: Mi a zsidóság vallás vagy nemzet?
23.30 Faith Asher: A zsidó miszticizmus nyomai Freud filozófiájában
00.10 Zorándy Saul: A mi Jeruzsálemünk felszabadítása
00.30 Kovács Gergely: Askenázia genetikai eredete (elméletek és tények)
01.00 Török Márton: Sávuoti legándák
01.30 Szakácsi Lajos: A film és a zsidóság
02.00 Réti János: A Messiás családfája
02.30 Rédey Gábor: Bűnözött e valójában Ádám és Éva?
03.00 Lőcsei András: A kamat tilalma a zsidóságban
03.30 Faith Asher: Sávuoti chászid diskurzus közös tanulmányozása

Sávuoti gyermekprogramok
Vasvári Pál utcai zsinagóga
(VI. kerület, Vasvári Pál utca 5.)

2018. május 20., 10:30
• Mese gyerekeknek
• Tízparacsolat
• Majd tejes kidus a Bét Menáchem iskolában
Óbudai zsinagóga
(III. kerület, Lajos utca 163.)

2018. május 20., 10:00
• Fagyi parti
• Tízparacsolat
• Cukorkadobálás

 

Címkék:Sávuot

[popup][/popup]