“Ön látta a főrabbi úr diplomáját?”

Írta: diszpolgar.hu - Rovat: Közösség

Újabb adok-kapok a Debreceni Hitközségen.

Kivezeti-e a Debreceni Zsidó Hitközség tagságát az elnök Horovitz Tamás a MAZSIHISZ kötelékéből? A magát ortodoxnak nevező Horovitz Tamás úgy tűnik, megpróbálja túlélni a jelenlegi helyzetet. A rendőrség tovább folytatja a nyomozást  a Debreceni Zsidó Hitközségnél ismeretlen tettes ellen csalás és sikkasztás ügyében.

De menjünk sorban! Az utóbbi időben több helyről is különböző információk érkeztek szerkesztőségünkhöz. Az egyik szerint Horovitz Tamás két órát tárgyalt a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetésével. A két, nagy országos szervezet a MAZSIHISZ és az EMIH ritkán issza meg közös pohárból a péntek esti, szombatköszöntő bort. A megbeszélésen állítólag arról volt szó, hogy felépülhet Debrecenben az EMIH központja az Eötvös utca 17. alatti telken és ebben a munkában, majd utána is szívesen részt venne Horovitz Tamás.

A három bizonyos jogaikban felfüggesztett tag ügyében jogerős vallási bírósági ítélet született, amely kimondja, hogy nyilvánosan, szóban és írásban bocsánatot kell kérni a triótól Horovitz Tamáséknak. Ezt eddig csak a január elsején lemondott és a  kizárást aláíró hajdani alelnök tette meg. Dr. Feuermann László személyesen és levélben is megkövette a hármakat. A felmentettek hamarosan beadják keresetüket a Strasbourgban székelő emberi jogi bíróságra. A negyven oldalas beadvány részletesen kitér a sérelmekre és bebizonyítja, hogy Debrecenben a vallási szegregáció méltatlan helyzetbe hozott embereket. Az előzőleg húszmilliós kártérítést – ügyvédeik javaslatára – ötven millióra módosították.

Az örökös főrabbi, dr. Asher Ehrenfeld jelenleg nincs Debrecenben, állítólag május 31-én érkezik vissza. A főrabbi úr továbbra sem hajlandó bemutatni vallási végzettségét igazoló dokumentumait. Izraeli hírforrásunk írásunk megjelenéséig, a közel-keleti országban sem bukkant rá a diplomájára és a doktori disszertációjára. Mindezek az interneten sem fellelhetők. Május 28-án a MAZSIHISZ közgyűlést tart, ahol minden bizonnyal szó esik majd a debreceni helyzetről.

Szerettük volna, ha Horovitz Tamás is megszólalna a fentiekkel kapcsolatban, ezért írásban a következő kérdéseket küldtük el az elnök úrnak. A válaszát a kérdések után szó szerint közöljük.

Tisztelt Horovitz Tamás elnök úr!

Az utóbbi napokban, hetekben több információ jutott el a Debreceni Zsidó Hitközséggel kapcsolatban szerkesztőségünkhöz. A korrekt tájékoztatást szolgálva kérném, hogy erősítse meg, vagy cáfolja az állításokat, mert szeretnénk biztos információkat közölni olvasóinkkal.

 1. Igaz-e, hogy dr. Asher G. Ehrenfeld főrabbi úr 2017. április 23-án a menetrend szerinti Debrecen – Tel-Aviv járattal hazautazott Izraelbe, bizonytalan időre?
 2. Tudomása szerint meddig lesz távol a debreceni zsidóságtól?
 3. Igaz-e, hogy dr. Asher G. Ehrenfeld főrabbi úr Kreisler Gábor urat mindenes helyettesítőnek jelölte ki?
 4. Mennyi időre?
 5. Kap-e Kreisler Gábor ezért a nem csekély és nagy felelősséggel járó helyettesítésért bármiféle javadalmazást?
 6. Tudomása szerint kapott-e Kreisler Gábor olyan utasítást, kérést, útmutatást, hogy a három felfüggesztett (Fohn György, Deményi György, Weisz György) továbbra is minimálisra korlátozva gyakorolhatja hitéleti jogait, magyarul: bemehetnek a zsinagógába, de más jogaik nincsenek.
 7. Többen állítják, hogy Ehrenfeld főrabbi úrnak nincs rabbi diplomája. Ön látta már ezeket a papírokat? Hol és miből doktorált? Mi az oka, hogy nem mutatja be nyilvánosan, megelőzve a további vitákat, gyanúsítgatásokat, feltételezéseket?
 8. Kap-e pénzt, és ha igen, mennyit a főrabbi úr a debreceni munkájáért, vagy bizonyíthatóan ingyen dolgozik, mint ahogy többször hangoztatta?
 9. Van-e munkavállalási engedélye a főrabbi úrnak Magyarországon, Ön, mint vezető, felelős személy, látta-e már?
 10. Igaz-e, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség nemrégiben 500 ezer forintos számlát nyújtott be a MAZSIHISZ-nek a főrabbi úr egy havi tevékenységének fedezésére?
 11. Igaz-e, hogy ebből 100 ezer forint a kóser konyha ellenőrzése?
 12. Ki helyettesíti ebbéli tevékenységét akkor, amikor a főrabbi úr távol van?
 13. Kap-e érte tiszteletdíjat a helyettesítő, vagy más jogcímen pénzt?
 14. A Debreceni Zsidó Hitközség az alapító okiratai szerint és a jelenlegi aktív tagsága szerint Orthodox, Neológ, vagy Satus Quo Ante hitközség?
 15. Igaz-e, hogy az elmúlt héten több mint két órát tárgyalt Köves Slomó rabbival, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével arról, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség kilépne a MAZSIHISZ-ből, és csatlakoznak az EMIH-hez?
 16. Igaz-e, hogy részt szeretne venni az EMIH Debrecen, Eötvös utca 17. szám alatti közösségi ingatlanjának megépítésében?
 17. Ön szerint mi lesz a DZSH-val fél év múlva?

Válaszait várva tisztelettel köszönöm!

Debrecen, 2017. május 2.

Barna Attila

főszerkesztő

 

Tisztelt Barna Attila Úr!

Levelére válaszolva, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökeként, az alábbiakat tudom Ön felé rögzíteni.

Hitközségünk elöljárósága elkötelezett annak tekintetében – mint ahogy az elmúlt időszakban, úgy a jövőben is – hogy közösségünkben – a vidék legnagyobb zsidó közösségében – fenntartsuk, erősítsük  a vallási életet.

Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk világi rendezvényeinkre annak érdekében, hogy Debrecen kulturális életének meghatározó szereplői legyünk. Örömünkre szolgál, hogy a hitközség az idelátogató belföldi és külföldi turisták részére kiemelt turisztikai helyszín, egyre több látogatót fogadunk.

Tájékoztatjuk Önt, hogy hitközségükben szinte heti rendszerességgel történnek olyan események, mely mindezen törekvéseink sikerét tükrözik.

Amennyiben az Ön által szerkesztett on-line média tájékoztatást szeretne adni közösségünk eseményeiről, úgy azt szívesen megtesszük Ön felé.

Üdvözlettel:

Horovitz Tamás

elnök

 

[popup][/popup]