Mazsike-díj 2020

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

A koronavírus járvány miatt idén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) csak korlátozott körben tartotta meg hanukai megemlékezéssel összekapcsolt díjátadó ünnepségét 2020. december 13-án a Dohány utcai zsinagógában, illetve az interneten.

A covid-járvány elmúltával méltó körülmények között, nagyközönség előtt kívánják köszönteni majd a kitüntetett személyeket.

Életmű díjat kapott kimagasló színészi, rendezői, előadóművészi teljesítményéért Bálint András. A művészt méltató rövid bemutató emlékeztetett arra, hogy Bálint András nemcsak művészi teljesítményével, hanem emberi példamutatásával is morális iránytűként szolgál a számunkra.

A Magyar Zsidó Kultúráért-díjat megosztva ketten kapták. Sándor Anna, a Spinoza színház vezetője és Dénes Gábor filmrendező.

A Sándor Anna előtt tisztelgő ismertetés szerint „a Spinoza megkerülhetetlen lett, és az Sándor Anna is. „Amit Ő tett a kultúráért, ezen belül is a zsidó kultúráért ahhoz másoknak legalább három életre van szükségük.”

Dénes Gáborról, a „kamerás emberről” a laudáció hangsúlyozta, hogy „számunkra azért különösen fontos és értékes a Töredékek a magyar zsidóság történetéből című sorozat, mert világossá teszi, hogy itt a helyünk. Helyünk van a városokban és a falvakban, az iskolákban és a templomainkban, a kultúrában, tudományban és a sportban.”

A Várhegyi György-díj a Magyar Zsidó Oktatásért kitüntetést Horváth Cecília történelemtanárnak ítélte oda a MAZSIKE elnöksége. „Horváth Cecília tizenhét éve tanít a Lauder-Javne Zsidó Közösségi Iskolában. Az iskola egyik meghatározó tanár-személyisége, fáradhatatlan a munkában, érzékeny közéleti ember” – olvashatjuk a kiváló pedagógus teljesítményét méltató laudációban.

Gyertyagyújtás a Mazsike díjátadón a Dohány utcai zsinagógában

A Zsidó Közösségért-díjat megosztva vehette át a Komáromi Zsidó Hitközség két vezetője, Paszternák Tamás és András, illetve a szegedi hitközség nyugalmazott elnöke, Lednitzky András.

A Paszternák-testvérek újraélesztették a zsidó kulturális életet a Duna partján. „Az eltelt 24 esztendőben az eredetileg szegény emberek hajlékául szolgáló, 1896-ban épített Menház épülete valóban Zsidó Kulturális és Közösségi Központtá vált” – emlékeztetett a laudáló a testvérpár nagyszerű teljesítményére.

Lednitzky András „a hitélet és a zsidó közösség megújítása mellett a Tisza parti város gazdag kulturális életében helyet és teret talált a zsidó kulturális hagyományoknak. Igazolva azt, hogy zsidó kulturális élet lehet Budapesten kívül is” – emlékeztetett Lednitzky András több évtizedes munkásságára a laudáció.

A Brüll Alfréd-díj a Magyar Zsidó Sportért kitüntetést Szabó Lajos a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója vehette át. Szabó Lajos három évtizede foglalkozik a magyarországi zsidó sport és a zsidó származású sportemberek történetével. E területeken számtalan kiállítás és könyv elkészítése fűződik a nevéhez. A laudáció kiemelte, hogy különösen fontos szempontnak tartja, hogy a nem zsidó történész a zsidósággal kapcsolatban is mindig az objektív nézőpont, szakmai megalapozottság és a zsidó kultúra tisztelete jellemezte.

MAZSIKE Különdíj 2020-ban Joszi Ben Nun, az eltemetett zsinagóga feltárásnak kezdeményezője kapta. „Joszi Ben Nun, aki Budapesten született, és ma egy ciszjordániai telepen él, hívta fel először a figyelmet Buda középkori betemetett zsinagógájára. Az „Ássuk ki” civil mozgalom egyik vezéralakja lett.

Joszi Ben Nun a magyarországi zsidó kultúra lelkes izraeli terjesztője” – fogalmaz a Mazsike sajtóhoz eljuttatott közleménye.

A MAZSIKE díjátadóról szóló videó-összeállítást a szervezet honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

[popup][/popup]