Kántorok – Filmbemutató

Írta: urania.hu - Rovat: Közösség

A négy portréfilmből álló sorozat bemutatja és dokumentálja a magyarországi zsidó zene elmúlt évtizedeit, úgy, hogy láthatjuk a zsinagógai közösségek és a családok életét. 

Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora gyermekkora óta a zsidó egyházi zene bűvöletében nőtt föl: gyermekkórusban, ifjúsági kórusban kezdte Ádám Emil vezetésével, aki elindította a professzionális énekesi pályán. Operaénekesi karrierig emelkedett; az, hogy végül kántor lett, vallásos édesapjának köszönhette. Kardos Péter a Thököly utcai zsinagóga főrabbija és főkántora, az Új élet főszerkesztője most ünnepelte 80. születésnapját: az évek nem homályosították el szépen csengő hangját; az ő előadásában a zsidó egyházi művek sokat megőriznek a főrabbi úr ortodox gyökereiből.Tóth Emil a Rabbiszeminárium, Zsidó Egyetem főkántora már megjelenésében is nagy ember, világhírű tenor, aki Európán kívül több földrészen vitte diadalra a magyar zsidó zenei kultúra eredményeit. Doff Imre a Frankel zsinagóga főkántora pedig azoknak a kárpátaljai zsidó hagyományoknak az örököse, amelyek nyomait írmagjában ölte ki a kegyetlen történelem. Méltóságteljes, nagyhatású kántor, ugyanakkor rejtőzködő, szerény személyiség.

A filmben szereplő idős kántorok őrzik a világon egyedülálló askenáz dallamvilágot. Tóth Emil és Doff Imre nem sokkal a filmek elkészülte után elhunyt, a mozgóképen tudásuk, emlékük tovább él.

rendező: Fazekas Lajos    operatőr-vágó: Nádorfi Lajos
forgatókönyvíró: Benedek István Gábor    szerkesztő: Villányi Zsuzsanna
producer-szakértő: Villányi András
narrátor: Gáti Oszkár

 

Teljes cikk

[popup][/popup]