Izrael 76 – Jom Hacmaut a Szent István parkban

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Jom Háácmáut alkalmából a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ családi és kulturális napot szervez a budapesti Szent István parkban több mint negyven kitelepülő szervezet közreműködésével. A részletekről Ledniczky Lívia, a MERKAZ vezetője tájékoztatta honlapunkat.

Zene, gasztronómia, hazai és nemzetközi kulturális programok várják a látogatókat 0-120 éves korig jövő vasárnaő, június 2-án a Szent István parkban. A kikapcsolódás mellett idén az emlékezés és összefogás is fontos szerepet kap: elkészül Európa legnagyobb sárga szalagja a szolidaritás kifejezéseként.

 

Gyerekprogramok

A gyermekeket temérdek kézműves program, koncert és az elmaradhatatlan csillámtetkó, arcfestés és ugrálóvár szórakoztatja. Komolyabb fiatalemberek és hölgyek kipróbálhatják magukat a közösségi xboxozás közben, és ismét számos izraeli és hazai ifjúsági program közül válogathatnak.

 

Felnőttprogramok

A kifejezetten felnőtteknek szánt programok között szerepel a World Jewish Congress (Zsidó Világkongresszus – WJC)  sátra, ahol az aktuális izraeli helyzet lesz terítéken. A témáról izraeli vendégek saját tapasztalataikkal gazdagítják a diskurzust. A KKL (Keren Kayemet LeIsrael-Jewish National Fund)   sátrában az ízeké és a mezőgazdaságé lesz a főszerep. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE)  standján dr. Gábor György  professzor beszélget történelmi emlékezetről, és dedikálja legújabb kötetét. A vállalkozó kedvűek héber órán vehetnek részt, izraeli dalokat tanulhathatnak, s lehetőség lesz zsidó társközvetítő szolgáltatás igénybevételére is.

 

Gasztronómia

A részletekről Ledniczky Lívia, a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ vezetője kifejtette: a gasztronómiai kínálatban idén is felsorakozik az autentikus izraeli és közép-kelet-európai zsidó konyha legjava: izraeli termékekkel érkezik az Oblath Kóser Bolt, éttermi vonalon erősít a jól ismert Carmel Kóser Étterem legendás sóletjével, de készül a Semes Kóser Pékség, valamint a Sommer Cukrászda is a híres flódnijával. Érkezik az ikonikus Brooklyn Bagel, a Fragola pedig hűs fagylalttal és forró pizzával vár. Jól bevált frissítőket kínál majd az Extra Café, és megkóstolhatjuk a Gólem Menza babkáját és limonádéját.

 

Zene

A zenei műsorban a kisebbeket Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncerttel várja, majd popzenével érkezik egyenesen Haifából a P2G jóvoltából a nemrég alakult Hatikvartett. A nap zárókoncertjére a MERKAZ a Flora Bandet hozza el: Rotem & Yoav a legnagyobb izraeli slágerekkel mozgatják majd meg a parkot. A sportosabb közönséget a hazai zsidó sportélet motorja, a Maccabi VAC fogadja, ráadásként, ha szoros programja engedi, érkezik az izraeli női futballválogatott is.

 

Száz méteres sárga szalag a szolidaritás jegyében

A délután folyamán a résztvevők száz méter hosszú, másfél méter széles anyagból kísérletet tesznek Európa eddigi legnagyobb sárga szalagjának elkészítésére. A sárga szalag a szolidaritás és remény kifejezője, régóta jelképezi a túszok és foglyok hazatérésének fontosságát, országtól függetlenül. Széles körben ismertté az 1979-es iráni túszválság idején vált, amikor 52 amerikai állampolgárt tartottak fogva.

Napjaink aktuális sárgaszalag-kampányát a Bring Them Home mozgalom hívta életre a Gázában fogva tartott izraeliekre emlékeztetve a közvéleményt. A szimbólumot diplomaták, szervezeti vezetők és magánszemélyek is hordják világszerte. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozunk mi is Európa legnagyobb sárga szalagjának elkészítésével. „Sok szeretettel várunk mindenkit, aki velünk közösen tartaná a szalagot szolidaritásának kifejezéseként” – tette hozzá Ledniczky Lívia.

Forrás: MERKAZ-közlemény

 

[popup][/popup]