Hogyan tovább? Zsidó családok Magyarországon a háború után – konferencia

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

A holokauszt tragédiája megtörte a zsidó családokat. Az életben maradottaknak újra kellett szőniük a családi kötelékeiket is. Hogyan boldogultak az árva, félárva gyerekek? Milyen nehézségekkel szembesültek régi-új családjaik?

Forrás: Fortepan.hu

A 2020-ban megjelent “A Vészkorszak árvái: a magyarországi zsidó árvaházak és gyermekotthonok emlékezete” című kötet témáját a Hogyan tovább? Zsidó családok Magyarországon a háború után című egynapos konferencia tárgyalja meg a Holokauszt Emlékközpont szervezésében.

A családi gyász és az újrakezdés komoly kihívások elé állította a túlélőket. Hogy életüket folytatni tudják a szörnyű megpróbáltatások után, rendezni kellett családjaik belső viszonyait. Az újrakezdési lázba nem kizárólag a teljesen magukra maradt „szabad” és független emberek vetették bele magukat, hanem sokszor csonka családok, egy-egy apa vagy anya a háború alatt vagy előtt született, esetleg testvér nélkül maradt gyerekeikkel. A fiatalok egy része az ifjúsági mozgalmak aktivitásából merített erőt. Sokszor a NÉKOSZ-ban vagy a MADISZ-ban lelték meg (nem-zsidó) párjukat, szabadulni akarván mindenféle tradíciótól, így a vallás kötelmeitől is. A tehetős, nagypolgári családoknak a vagyonuk háború utáni kisajátításával, és a családfenntartó apák elvesztése következtében szintén újra kellett gondolniuk működésük alapjait.

Egyedi helyzetbe kerültek azok a gyerekek, akik vérszerinti családjuktól elszakítva élték meg a háború végét, és hozzátartozóik hiányában eltűnt vagy bizonytalanná vált eredeti identitásuk. Az előadások egy része az emlékezéssel, az emlékek felidézését megkönnyítő mnemotechnikákkal foglalkozik, emellett szó esik majd a zsidó újrakezdést ábrázoló, a Joint DC és a hitközségek megbízásból készült reklám-propaganda célú fényképekről is.

 

ELŐADÓK:
Bányai Viktória, hebraista, történész, TK Kisebbségkutató Intézet, Budapest
Beth Cohen, szociológus, State University of California
Dunai Andrea, proveniencia-kutató, Berlin
Frojimovics Kinga, levéltáros, történész, WWI
Gombocz Eszter, tanár, Wesley János Teológiai Főiskola
Lénárt András, történész, szociológus, Holokauszt Emlékközpont
Szalai Júlia, szociológus, A Magyar Tudományos Akadémia tagja, TK Szociológiai Intézet
Szapor Judit, történész, McGill University
Vörös Kata, szociológus, Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem

 

FELKÉRT HOZZÁSZÓLÓK:
Csősz László, történész, Magyar Nemzeti Levéltár
Laczó Ferenc, történész, Maastrichti Egyetem


IDŐPONT: 2021. május 20., csütörtök, 14 óra

Az online rendezvény magyar-angol nyelvű, tolmácsolást biztosítunk.
A konferenciára regisztrálni május 3-tól lehet (további információ a HDKE honlapján).

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Címkék:konferencia

[popup][/popup]