Emlékezés a holokauszt 80. évfordulójára – Filmvetítések a Néprajzi Múzeumban

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Közösség

A Néprajzi Múzeum két dokumentumfilm-sorozat vetítésével emlékezik a holokauszt 80. évfordulójára. Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. A nemzetközi emléknaphoz kapcsolódva január 26-án, a Mint Makó Jeruzsálemtől című sorozat I-II. részével indul a program.

Mint Makó Jeruzsálemtől I.Kis Jeruzsálem

Ez a dokumentumfilm egy dél-magyarországi kisváros, Makó zsidó közösségéről szól. A zsidó Újév megünneplését mutatja be Makón. A kis létszámú közösség és a Kelet-Európában jelen lévő antiszemitizmus ellenére a hagyományőrzés, a vallásos és kulturális azonosságtudat erősen él. A film a kis közösség fennmaradásért tett erőfeszítéseit mutatja be.

A filmek rendező-operatőre dr. habil. Tari János, az SZFE tanára és az ELTE óraadó docense. Makón született, gyermekként sokszor megfordult abban a szövetkezetben, ahol a Mint Makó Jeruzsálemtől története indul. A vetítés után a filmek alkotójával beszélgetünk.

 

  1. január 26., 14 óra
  2. rész: A kis Jeruzsálem ‒ Mirjam és Eszter(45 perc)

Ebben a részben Mirjam és Eszter idézi fel régi makói emlékeit.

  1. rész: Imre Londonban és Izraelben (45 perc)

Imre Mirjam régi barátja, aki Makóról kivándorolt Jeruzsálembe, majd Londonban telepedett le, ahol ma családjával él. A filmben egy londoni hétköznapját ismerhetjük meg, majd Izraelbe kísérjük el, ahová nyaralni jár régi barátaihoz, és makói ismerőseivel is találkozik.

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Moziterem

Budapest, Dózsa György út 35.

Belépőjegy: 1200 Ft/fő (felnőtt), kedvezményes jegy (diák) 600 Ft/fő.

 

Mint Makó Jeruzsálemtől II. Mirjam és Eszter

Ebben a filmben az ikertestvér-pár Mirjam – aki egy sikeres életpályát futott be az El-Al légitársaságnál – és Eszter – aki családja körében egy kibutzban lakik – életét kísérhetjük figyelemmel. Mirjam a Diaspora Múzeumban az elfelejtett európai zsidó települések történetét kutatja, míg Eszter a múlttal és jelennel kapcsolatos érzéseit festi meg, és formázza agyagba.

Februártól

Üvöltő csendek – Dokumentumfilm-sorozat a holokauszt helyi emlékezetéről a mai Magyarországon

A dokumentumfilmek az áldozatok, a kívülállók, az elkövetők, a segítők, a túlélők nézőpontjait, személyes történeteit egymás mellé szerkesztve szembesítik a nézőt a holokauszt rettenetével és az azt követő felejtés kiáltó csendjével. A filmek megtekintése és a vetítéseket követő beszélgetések lehetőséget adnak a holokausztemlékezet mai kérdéseinek felvetésére, megvitatására.

A vetítések után Csepeli György, az ELTE TáTK Szociológiai Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program vezetője és Papp Richárd, az ELTE TáTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete igazgatója hívja párbeszédre a résztvevőket.

 

Teljes program

[popup][/popup]