Bóklászók Budapest legkisebb és legizgalmasabb kerületében

Írta: boklaszok.hu - Rovat: Közösség

Olyan nincs, ami itt ne lett volna.

Kétségtelen, tó nincs és zöldfelület is alig, mégis színes, ellentmondásosan izgalmas, vibráló és élettel teli ez a kerület. Igaz, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a mai körút helyén csónakokkal közlekedjünk. Több mint húsz éve kutatjuk titkait, járjuk a levéltárakat, beszélgetünk a régóta itt lakókkal, hogy megmutathassuk mindazt, amitől egy városrész izgalmas, színes és váratlan.

Mi azt vállaltuk, hogy csak ezzel a kerülettel foglalkozunk, ennek regényes sorsát, prominens lakóit és történeteit mutatjuk meg, meséljük el. Mi minden van itt, mi mindent lehet látni. Mit nem? Itt a zsidónegyed, a szórakoztató-negyed, itt van Budapest legmonumentálisabb köztéri szobra, a legnagyobb és legszebb belső park, a világ második legnagyobb zsinagógája, a legjobb kóser konyha, a legszebb üvegablakok, itt forgattak egy sereg népszerű hazai és külföldi mozifilmet, itt volt az első mozi, az első zenés színház, folytassuk még? Jöjjenek, nézzük meg együtt!

Kevesen tudják, de az első városi sétát, ezzel mintegy divatot teremtve, a MAZSIKE indította el még 2005-ben. Mindenki más csak jóval utána indult. Ma már mindenféle séta létezik, és mindenki sétál mindenfelé az országban. Mi vagyunk azonban az egyedüliek, akik lokálpatriótaként, tudatos elhatározással szigorúan ragaszkodunk egyetlen területhez, a helyhez, amit talán jobban ismerünk, mint mások, és ez Erzsébetváros.

Nem a mennyiséget, hanem a kutatást, az alaposságot, az emberi hangot és a kerület iránti szeretetünket tűztük zászlóra. Szeretnénk átadni mindabból, amit megtaláltunk, úgy, hogy közben nem a legendákat gyártjuk. Itt van mindjárt például a valamikor gettó területe. Nem a szörnyűségekre koncentrálunk, tudatosan azt mutatjuk meg, milyen volt az Élet abban a 45 napban. Az életre, az életmentésekre, a segítségnyújtásra, a ritkán említettekre emlékezünk.

Nem a századok, nem az évszámok, a történetek, az emberek a fontosak. Az, hogy mindez ma is velünk él, ott bóklászunk és élünk, ahol a gettó lakói. Az egyetlen gettóé, amelynek nagyja megmenekült. De minden sétánk a történetek sétája. Egy-egy lehetőség arra, hogy elődeinkkel, tradíciókkal, hagyományokkal ismerkedjünk. Sétakínálatunkat folyamatosan bővítjük, de a kerületet, Erzsébetvárost soha nem fogjuk elhagyni!

http://boklaszok.hu/

https://www.facebook.com/boklaszok/

 

 

[popup][/popup]